International
Crimele de război ale Rusiei, anchetate de ONU. Soldații ucraineni, torturați cu șocuri electrice și executați
Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV
Președintele Comisiei independente de anchetă privind Ucraina, Erik Møse, a declarat vineri că aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina, în urma investigațiilor efectuate în patru regiuni ale țării.
Experții din cadrul Comisiei de anchetă privind Ucraina, mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la începutul acestui an, s-au concentrat până acum asupra a patru regiuni – Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy. Anchetatorii Comisiei au vizitat 27 de orașe și așezări și au intervievat peste 150 de victime și martori, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial ONU.
„Pe baza dovezilor strânse de Comisie, aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina", a declarat Erik Mose, enumerând bombardamentele ruseşti asupra unor zone civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, precum şi violenţă sexuală.
Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am primit acuzaţii credibile privind numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a declarat şeful comisiei.
Prezentând cele mai ample constatări de până acum, Møse a citat mărturii ale unor foști deținuți care au povestit despre bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată în centrele de detenție rusești și și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la execuțiile din cele patru regiuni.
Au fost descoperite locuri de detenție și tortură
„Am inspectat situri de distrugere, morminte, locuri de detenție și de tortură, precum și rămășițe de arme, și am consultat un număr mare de documente și rapoarte. Comisia s-a întâlnit cu autoritățile guvernamentale, cu organizații internaționale, cu societatea civilă și cu alte părți interesate relevante. Pe baza dovezilor adunate de Comisie, aceasta a concluzionat că în Ucraina au fost comise crime de război”, a afirmat Erik Møse.
De asemenea, Møse le-a comunicat vineri membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului că echipa sa a constatat că unii soldați din Federația Rusă au comis infracțiuni legate de violența sexuală și de gen.
„Aceste acte au reprezentat diferite tipuri de încălcări ale drepturilor, inclusiv violență sexuală, tortură și tratamente crude și inumane. Există exemple de cazuri în care rudele au fost forțate să asiste la aceste crime. În cazurile pe care le-am investigat, vârsta victimelor violenței sexuale și de gen a variat între patru și 82 de ani”, a explicat președintele Comisiei independente de anchetă privind Ucraina.
Erik Møse a mai precizat că anchetatorii au examinat două incidente de rele tratamente împotriva soldaților ruși de către forțele ucrainene. „Deși puține ca număr, astfel de cazuri continuă să facă obiectul atenției noastre”, a asigurat acesta.
Comisia își va continua ancheta referitoare la cele patru regiuni menționate în rezoluția din mai 2022 și își va dedica treptat mai multe resurse mandatului său general din prima rezoluție, din martie, care este mai larg din punct de vedere geografic și tematic. Printre chestiunile de interes se vor număra taberele de filtrare, presupusele transferuri forțate de persoane și condițiile în care ar avea loc adopțiile accelerate de copii.