Serghei Lavrov a primit viză din parte SUA. Ministrul rus de externe va participa la Adunarea Generală ONU

Serghei Lavrov a primit viză din parte SUA. Ministrul rus de externe va participa la Adunarea Generală ONU Sursă: Krutenyuk | Dreamstime.com

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi membrii unei delegaţii ruse au obţinut vize pentru a putea participa la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Anunţul a fost făcut Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

Rusia a criticat săptămâni în şir SUA că nu eliberează vize membrilor delegaţiei ruse pentru ca aceştia să poată participa la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale. Cu toate acestea, marți, 13 septembrie, Ministerul rus de Externe a anunțat că „Astăzi, au fost acordate vize lui (Serghei) Lavrov şi unui număr dintre cei ce îl vor însoţi”.

Moscova a acuzat SUA că încearcă să blocheze participarea deplină a Rusiei la lucrările Adunării Generale a ONU întârziind eliberarea de vize pentru delegația rusă. Lucrările la nivel înalt ale forumului internaţional încep săptămâna viitoare.

În același timp, Kremlinul a declarat marți că SUA „își încalcă obligațiile” pentru că nu a eliberat vize pentru întreaga delegaţie. De asemenea, autoritățile rusești au mai spus că iau măsuri pentru a trage la răspundere atât SUA, cât şi Naţiunile Unite în legătură cu această situație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a reclamat SUA la ONU

La începutul lunii septembrie, Moscova a susținut că nu a primit nici un răspuns la solicitarea de acordare a vizelor americane destinate delegației sale care urmează să participe la reuniunea anuală a Adunării Generale ONU. Evenimentul este programat să înceapă pe 20 septembrie și urmează să se desfășoare la New York. Moscova a cerut 56 de vize pentru ministrul de externe Serghei Lavrov şi colaboratorii săi.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că această situaţie este „alarmantă”. De asemenea, el a atras atenția că în ultimile luni, administrația americană a „refuzat constant să acorde vize de intrare” unui număr de delegaţi ruşi pentru alte evenimente de la ONU.

Lavrov, interzis în Statele Unite

SUA a interzis de mai mult timp diplomaţilor ruşi la ONU şi delegaţiilor ruse aflate în vizită să se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York fără acordul prealabil al Washingtonului. În același timp, luna februarie acestui an, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva lui Serghei Lavrov.

El a fost acuzat că este „direct responsabil de noua invazie neprovocată şi ilegală a Rusiei în Ucraina”. Sancţiunile au avut ca scop înghețarea tuturor averile pe care Lavrov ar putea să le aibă în SUA. De asemenea, măsurile SUA interzic, în general, americanilor să aibă legături cu Lavrov, potrivit Reuters.