ONU, raport privind centrala nucleară Zaporojie. Cresc temerile în legătură cu o catastrofă nucleară
- Maria Miron
- 6 septembrie 2022, 15:49
ONU, prin organismul său de supraveghere nucleară, va prezenta un raport referitor la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, la o zi după atacurile ce au dus la oprirea furnizării de energie electrică, a doua oară în ultimele două săptămâni.
Luni, alimentarea cu energie electrică a centralei de la Zaporojie a fost oprită, fiind scos din funcțiune unicul reactor rămas în uz, asta după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea zonelor din proximitatea centralei nucleare.
ONU, raport despre situația din Ucraina
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că linia electrică de rezervă a centralei de la Zaporojie a fost închisă cu scopul stingerii un incendiu, dar că această linie nu a fost deteriorată, urmând a fi reconectată.
Numărul experților AIEA trimiși la centrala Zaporojie a fost redus la două persoane, iar Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a anunțat diseminarea unui raport referitor la Ucraina și centrala sa nucleară, după care va informa Consiliul de Securitate al ONU cu privire la analiza agenției.
Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei, avertiza luni că va urma „o catastrofă radioactivă", pentru că Rusiei „nu-i pasă de ce va spune AIEA", conform Reuters.
Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare
Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a declarat „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie. Îngrijorarea vine în momentul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de atacurile militare rusești.
Cea mai mare centrală nucleară a fost cucerită de ruși în luna martie. Angajații ucraineni au fost păstrați la centrală, dar Kievul a acuzat forțele ruse că au lansat rachete în zonele civile de la fața locului, folosind „tactici teroriste”.
Loviturile de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Grossi într-un comunicat.
Există riscul de scurgeri radioactive
„Orice putere de foc militară direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el. Personalul ucrainean trebuie să-și poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a adăugat acesta, precizând că AIEA ar trebui să aibă voie să ofere sprijin tehnic.
Operatorul uzinei Zaporojie a declarat că loviturile cu rachete rusești au forțat închiderea unei „unități de putere”, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive. Atacurile „au cauzat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a scris operatorul Enerhoatom pe Telegram.