Ofițerii de informații britanici susțin că Rusia este dependentă de Grupul Wagner

Ofițerii de informații britanici susțin că Rusia este dependentă de Grupul Wagner Grupul Wagner, viitor incert. Sursa foto: arhiva EVZ

Grupul Wagner a luptat adesea alături de armata rusă. Dar dependența Moscovei de acest grup și de mercenarii săi epuizează forțele grupării, potrivit evaluărilor serviciilor de informații militare britanice.

Președintele rus, Vladimir Putin  a văzut cum armata rusă a eșuat în repetate rânduri în Ucraina, motiv pentru care s-a bazat din ce în ce mai mult pe Grupul Wagner. Într-o actualizare a datelor despre războiul din Ucraina din 18 iulie, Ministerul Apărării britanic afirmă că Moscova a folosit Grupul Wagner pentru a „întări forțele din prima linie” în Ucraina și pentru a atenua problemele create de pierderile din rândul armatei ruse.

Pierderi mari

Numărul total al victimelor, după șase luni de război, nu este cunoscut public, iar evaluările variază, de la estimările SUA de 70.000 - 80.000 de morți, până la estimările ucrainene de 50.000 de morți și zeci de mii de răniți sau dispăruți.

Pierderile masive ale Rusiei și incapacitatea Moscovei de a-și reface forțele au afectat capacitatea armatei de a conduce operațiuni ofensive. Acești factori au făcut din Wagner Group și mercenarii săi o opțiune mai atractivă pentru Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wagner Group pare însă să sufere pierderi grele în Ucraina. La mijlocul lunii august, forțele ucrainene au folosit rachete HIMARS furnizate de SUA pentru a lovi un cartier al grupului de mercenari din regiunea Luhansk. Se pare că lovitura a ucis și rănit luptătorii Grupului Wagner. „Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. MulțumescHimars și Forțelor Armate ale Ucrainei!" a declarat OleksiHoncharenko, un membru al Parlamentului Ucrainei.

Grup de mercenari

Wagner și alte grupuri de mercenari, dintre care multe provin din exodul personalului militar în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, sunt strâns legate de interesele de la Moscova. Wagner a câștigat aprecierea lui Putin prin operațiunile sale din Libia, Mali, Siria, Republica Centrafricană și Ucraina.

În afara Ucrainei, SUA urmăresc îndeaproape Grupul Wagner, în special în Africa, unde este „principalul braț de acțiune” al Moscovei, a declarat generalul armatei americane, Stephen Townsend, la un eveniment de la DefenseWriters Group. Townsend a spus că Wagner a extras mercenari din Africa, mai ales din Libia, pentru a sprijini operațiunile din Ucraina, potrivit Business Insider.