Războiul din Ucraina, ziua 201. Victorie pentru forțele ucrainene. Medvedev, amenințări către USA și ONU
- Antonia Hendrik
- 12 septembrie 2022, 14:37
Războiul din Ucraina, ziua 201. La o zi după ce a învins forțele rusești într-un avans fulger care a eliberat zeci de sate și un oraș strategic din nord-est, Ucraina a revendicat duminică, 11 septembrie, un teritoriu suplimentar într-o ofensivă care a remodelat rapid câmpul de luptă după cele 200 de zile de luptă, arătând că Moscova se clatină. Ucraina a reușit sa cucerească 20 de localități în 24 de ore. Dmitri Medvedev a amenințat SUA și ONU. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a susținut că americanii au încercat să facă compromisuri în reformarea Consiliului de Securitate al ONU.
Update 1: Dmitri Medvedev a declarat că Statele Unite se vor „chinui să înghită praf” dacă vor încerca să spargă prerogativele membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. În plus, el a mai precizat că SUA a făcut o serie de compromisuri în încercarea de a sparge prerogativele membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate.
În plus, Medvedev a mai precizat că încercările SUA au venit pe fondul unui avânt antirusesc. Așadar, „se vor chinui să înghită praf. În caz contrar, ONU va avea soarta falimentarei Ligi a Națiunilor”, a continuat Medvedev. Președintele SUA, Joe Biden, Secretarul de stat Antony Blinken și ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, doresc să ridice problema reformării Consiliului de Securitate la următoarea sesiune la nivel înalt a Adunării Generale a ONU. Aceasta va avea loc la sfârșitul lunii septembrie, potrivit vestidinrusia.
Update
Kievul a anunțat că trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă. „Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă”, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un raport.
Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Karkov, au fost abandonate de forţele ruse, se menţionează în raport. Și Ministerul rus al Apărării a anunţat retragerea trupelor din Harkov.
Câștigurile rapide ale Ucrainei în regiunea Harkov au slăbit semnificativ stăpânirea Rusiei asupra estului Ucrainei, pe care a folosit-o ca bastion. Oficialii ucraineni au declarat că trupele lor au reluat orașul Izium, un nod feroviar important din punct de vedere strategic la sud-est de Harkov, pe care forțele ruse l-au capturat în primăvară, după o bătălie sângeroasă de o săptămână, iar „Moscova pare că se clatină”.
Îndelung mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare, menită să distragă atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, recunosc responsabili de la Kiev. Forțele ucrainene au avansat la nord de Harkov, până la 48 km de granița cu Rusia, și presează, de asemenea, spre sud și est în aceeași regiune, scrie The Guardian.
Dovada că forțele ucrainene au alungat trupele ruse din aproape toată provincia Harkov
O hartă publicată duminică de Ministerul Apărării al Rusiei pare să arate ceea ce ar putea fi o nouă linie defensivă pentru forțele sale în fața avansării rapide a trupelor ucrainene în nord-estul țării.
Harta arăta că forțele ruse s-au retras pe partea de est a râului Oskil, la aproximativ 10 mile est de orașul Izium, râul părând să reprezinte noua linie de front în regiune.
În ultimele zile, forțele ucrainene au ocupat o mare porțiune de teritoriu din regiune, inclusiv orașul Izium, un important centru logistic, răsturnând câștigurile rusești obținute într-un război început cu aproximativ 200 de zile în urmă.
Avansul Ucrainei pune acum presiune asupra teritoriului pe care Rusia îl deține în Donbas, o regiune din estul Ucrainei care cuprinde provinciile Donețk și Lugansk.
Liderul cecen amenință că se va duce peste Vladimir Putin
După aceste rezultate incredibile ale armatei ucrainene, liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a arătat revoltat de faptul că Rusia a decis să își retragă trupele din sud-estul Ucrainei, și promite că îl va contacta direct pe președintele rus Vladimir Putin. Totodată acuză Ministerul rus al Apărării că „a făcut greșeli” și că nu au explicat publicului motivul ordinului de retragere.
Pe măsură ce Ucraina își consolidează câștigurile în regiunea Harkov, forțele ruse au intensificat atacurile mai spre est. Orașul Bakhmut a fost supus unor bombardamente intense, au spus soldații de acolo.
„În ultimele trei zile rușii au bombardat centrul orașului”, a spus un soldat care sa întors recent din prima linie și a refuzat să fie identificat din motive de securitate. Cratere uriaşe marchează acum orașul, a adăugat el.
Germania, trasă de urechi
Înaintarea rapidă a forțelor ucrainene în nord-est a crescut presiunea asupra Germaniei, cea mai mare economie a Europei, de a se mișca mai rapid cu livrarea de arme grele. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a profitat de această ocazie pentru a aminti Berlinului că armele occidentale au fost esențiale pentru succesul militar continuu al țării sale și a îndemnat liderii Germaniei să accelereze transportul de tancuri de luptă germane.
Ucraina a început duminică, 11 septembrie, să oprească ultimul reactor în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie, o procedură de siguranță, a declarat autoritatea de reglementare nucleară. Mișcarea este menită să pună ultimul dintre cele șase reactoare funcționale într-o stare sigură, în timp ce luptele se învârt în jurul instalației din sudul Ucrainei.
Forțele ucrainene „au continuat să obțină câștiguri semnificative în regiunea Harkov” în ultimele 24 de ore, a declarat agenția britanică de informații pentru apărare în cea mai recentă actualizare pe Twitter . Luptele continuă în jurul Izium și Kupiansk, a adăugat acesta.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 11 September 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/XE7QGQnZeh
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/88KnwEqDNj
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 11, 2022
Zelenski susține că această iarnă se va decide soarta războiului cu Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că această iarnă va fi un punct de cotitură în războiul țării sale cu Rusia, după o serie de succese militare înregistrate din această săptămână.
„Cred că această iarnă este un punct de cotitură și că poate duce la eliberarea rapidă a Ucrainei”, a declarat Zelenski la cea de-a 17-a reuniune anuală a Strategiei Europene de la Ialta, potrivit The Hill.
Volodimir Zelenski a mai adăugat că „armata rusă face o alegere bună fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării”, notează AFP.