Albania, la cuțite cu Iranul din cauza unui „atac cibernetic”. Autoritățile au decis întreruperea relațiilor diplomatice

Albania, la cuțite cu Iranul din cauza unui „atac cibernetic”. Autoritățile au decis întreruperea relațiilor diplomatice Deepfake. Sursa foto: Facebook

Albania a încheiat legăturile diplomatice cu Iranul din cauza unui presupus atac cibernetic împotriva guvernului. Scopul ar fi fost de a „paraliza serviciile publice și de a pirata datele și comunicațiile electronice din sistemele guvernamentale”.

Albania a rupt miercuri legăturile diplomatice cu Iranul din cauza unui presupus atac cibernetic împotriva guvernului în această vară, ceea ce a provocat reproșuri din partea Washingtonului, care a promis că va trage la răspundere Teheranul pentru că și-a vizat aliatul NATO. Albania și Iranul sunt într-un conflict de ani de zile, din cauza găzduirii de către Tirana a grupului de opoziție iranian Mujahedinii Poporului din Iran (MEK) pe teritoriul său.

Premierul Edi Rama a anunțat că Iranul a condus un atac cibernetic împotriva instituțiilor albaneze pe 15 iulie, în încercarea de a „paraliza serviciile publice și de a pirata datele și comunicațiile electronice din sistemele guvernamentale”. El a precizat că relațiile diplomatice au fost încheiate. „Consiliul de Miniștri a decis întreruperea relațiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran cu efect imediat”, a declarat Rama.

„Atacul respectiv nu și-a atins scopul. Pagubele pot fi considerate minime în comparație cu obiectivele agresorului. Toate sistemele au revenit complet operaționale și nu a existat nicio ștergere ireversibilă de date”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washington apără Albania

Premierul a continuat spunând că diplomații iranieni și personalul ambasadei au avut la dispoziție 24 de ore pentru a părăsi țara. În urma anunțului, Washingtonul a atacat Iranul pentru presupusul atac cibernetic, promițând că lucrurile nu vor rămâne așa.

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul cibernetic al Iranului împotriva aliatului nostru din NATO, Albania”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

„Statele Unite vor lua măsuri suplimentare pentru a trage la răspundere Iranul pentru acțiunile care amenință securitatea unui aliat al SUA și creează un precedent îngrijorător pentru spațiul cibernetic”, a adăugat Watson.

Albania a acceptat în 2013 să primească membri ai grupului exilat la cererea Washingtonului și a Națiunilor Unite, mii de persoane stabilindu-se în țara balcanică de-a lungul anilor. După prăbușirea guvernului său comunist la începutul anilor 1990, Albania s-a transformat într-un aliat ferm al Statelor Unite și al Occidentului, aderând oficial la NATO în 2009, potrivit AFP.