Timișoara ar putea avea probleme cu căldura la iarnă. Municipalitatea nu găsește furnizor de gaze. Primarul Dominic Fritz cere guvernului să-și respecte promisiunile

Timișoara ar putea avea probleme cu căldura la iarnă. Municipalitatea nu găsește furnizor de gaze. Primarul Dominic Fritz cere guvernului să-și respecte promisiunile Poluare. Sursa: Pixabay

Compania de termoficare din municipiul Timișoara nu găsește furnizori pentru gazele necesare încălzirii orașului, în această iarnă. Informația a fost prezentată de primarul Dominic Fritz care a arătat că nu există suficiente stocuri, în ciuda asigurărilor date de Guvern. El i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să se țină de promisiuni și să asigure necesarul de energie pentru producția de energie termică în sezonul rece.

Primarul minicipiului Timişoara Dominic Fritz a declarat că în timp ce Guvernul susţine că nu există probleme de aprovizionare cu gaz, compania locală de termoficare are probleme în a găsi un furnizor. El a precizat că pe piață nu există suficiente stocuri de gaze și că în acest moment, Colterm poate să folosească şi cărbune.

„Este clar că nu este o soluţie de viitor, dar deocamdată trebuie să ne bazăm încă pe cărbune. Avem un stoc mare, deja, de cărbune pentru iarna viitoare, de 30.000 de tone. Un stoc plătit, deci nu există datorii curente. Şi vrem să creştem acest stoc la 50.000 de tone, cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat vreodată în iarnă”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul din Timișoara a arătat că societatea locală de termoficare se confruntă cu refuzul marilor furnizori de a încheia contracte pe perioada iernii. Primarul Fritz a atras atenția că, în ciuda stocurilor mari de cărbune, orașul nu poate fi încălzit în totalitate doar cu acest tip de combustibil. El a precizat că unul dintre CET-uri funcționează doar pe gaz, iar un altul are nevoie de gaz pentru a arde cărbune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Guvernul a impus o plafonare a preţului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preţ plafonat. Motivul, precum poate îl ştiţi, este că Guvernul nu a plătit această diferenţă între preţul plafonat şi cel real. Am atras atenţia Guvernului şi parlamentarilor de Timiş despre această situaţie”, a precizat Dominic Fritz.

sursa foto evz

Timișoara are nevoie de un furnizor de gaze

Primarul a mai spus că toate toate tentativele de a încheia un contract ferm pe termen lung până în aprilie anul viitor, inclusiv cu Romgaz, una din companiile deţinute de stat, au eșuat. Toate companiile au invocat stocurile insuficiente de pe piaţă.

„Momentan Colterm a reuşit să înmagazineze gaze aşa cum prevede legea. Dar stocul obligatoriu de 40.000 Mwh reprezintă doar aproximativ 10% din cât are nevoie Colterm la iarnă. În plus, a reuşit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulţi mici furnizori pentru încă 190.000 Mwh. Însă, din cauza volatilităţii pieţei de energie, chiar şi în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare, pentru că nu există cantităţi de gaz pe piaţă”, a spus Dominic Fritz.

Fritz a precizat că pentru a intra în iarnă este nevoie ca o companie mare de gaz să accepte încheierea unui contract de furnizare pe perioada iernii. Drept urmare, a făcut apel la Guvern cerându-i premierului Nicolae Ciucă să se țină de promisiunile pe care le face în mod public.

„Este o situaţie absurdă şi de neacceptat şi i-am transmis domnului prim ministru că mă aştept să ia în serios situaţia atât ca rol al său de regulator al pieţei, cât şi ca acţionar principal la două companii furnizoare de gaz. Mă aştept ca Guvernul să se ţină de promisiunea că nu vor exista probleme de furnizare a gazului în această iarnă”, a concluzionat primarul Timişoarei.

În urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în ședința de Guvern că România și-a asigurat necesarul de gaze, pentru sezonul rece, în proporție de 70%. Tot el dădea asigurări că în cursul lunii septembrie, procentul va crește la 80%. În aceste condiții, spunea Virgil Popescu, depozitele de înmagazinare vor fi pline până la sosirea anotimpului rece.