Cătălin Predoiu a trimis la instanțe, parchete și CSM o formă a legii, dar în Guvern a fost adoptată altă formă

Cătălin Predoiu a trimis la instanțe, parchete și CSM o formă a legii, dar în Guvern a fost adoptată altă formă Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la 34 de ani de la Revoluția Română. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În proiectul viitoarei Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor adoptat de Guvern s-a decis ca magistrații pot fi pedepsiți disciplinar și pentru încălcarea Codului deontologic. Prevederea nu exista în proiectul trimis pentru consultări în instanțe, parchete și CSM, acuză magistrații.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a introdus o nouă sancțiune disciplinară. A făcut acest lucru fără ca instanțele, parchetele și CSM să fie consultate în legatura cu această problemă. Totuși, este posibil ca CSM să fie fost totuși consultat prin discuții informale purtate prin diverse birouri cu anumiți membri ai Consiliului.

Dacă viitoarea Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor va fi adoptată de Parlament în forma propusă de ministrul Predoiu, atunci magistrații vor putea fi trași la răspundere și sancționați nu doar pentru abaterile disciplinare prevăzute în lege, ci și pentru încălcarea Codului deontologic. Astfel, în proiectul noii Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor, adoptat de Guvern miercuri, 24 august 2022, la capitolul “Răspunderea disciplinară” a fost inserată o noua prevedere. Este vorba despre faptul că “nerespectarea dispozițiilor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor poate constitui abatere disciplinara”.

Ce presupune legea din acest moment

În prezent, conform Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, încălcarea Codului deontologic nu se sancționează disciplinar. Totuși, se ține cont de respectiva încălcare la evaluarea magistraților și promovarea acestora. De altfel, de-a lungul anilor au existat numeroase cazuri în care s-a constatat că diverși magistrați au încalcat Codul deontologic, fără să fie sancționați disciplinar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu noua lege a lui Predoiu, judecătorii și procurorii care încalcă dispozițiile Codului deontologic vor putea fi pedepsiți cu avertisment sau diminuarea indemnizației. Mai mult decât atât, ei pot fi mutați disciplinar la altă instanță sau parchet, retrogradați profesional, suspendați din funcție sau chiar excluși din magistratură.

Noua prevedere a lui Predoiu nu a fost trimisă și către instanțe, parchete, CSM

Interesant este că această nouă prevedere privind faptul că încălcarea Codului deontologic poate constitui abatere disciplinară nu există în formă trimisă de Cătălin Predoiu la instanțe, parchete și CSM pentru consultări, în iulie 2022. Cu alte cuvinte, Guvernul a adoptat miercuri, 24 august 2022, un proiect care conține o dispoziție pe care judecătorii, procurorii și membrii CSM nu au cunoscut-o și nici nu și-au expus observațiile.

În același timp, modul în care este formulată prevederea privind sancționarea disciplinară a magistraților pentru încălcarea Codului deontologic lasă loc interpretărilor și abzurilor. Faptul că încălcarea Codului deontologic “poate” constitui abatere disciplinara va oferi posibilitatea membrilor CSM să stabileasca singuri și în funcție de magistratul vizat dacă încălcarea Codului deontologic reprezintă sau nu abatere disciplinară.

De asemenea, introducerea posibilității ca un magistrat să fie sancționat și pentru încălcarea Codului deontologic, ale cărui prevederi sunt interpretabile, poate constitui o nouă formă de presiune și de intimidare, potrivit Juri.ro.