Informații secrete. Putin a fost păcălit de spionii ruși! Eșecul invaziei din Ucraina aparține FSB

Informații secrete. Putin a fost păcălit de spionii ruși! Eșecul invaziei din Ucraina aparține FSBSursa foto: Kremlin

Spionii ucraineni s-au strecurat în Rusia înaintea invaziei și au văzut trupe rusești în stare de ebrietate, a scris Washington Post. Soldații ruși au schimbat combustibil și alte provizii pe alcool, lăsând vehiculele blocate.  Dezvăluirile WP detaliază modul în care eșecurile serviciilor de informații au făcut ca planurile de război ale Rusiei în Ucraina să se prăbușească.

În zilele care au precedat invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, spioni ucraineni au fost trimiși în Rusia pentru a supraveghea armata rusă și au întâlnit „o mulțime” de soldați beți, potrivit unui nou articol publicat în Washington Post. Se pare că trupele ruse schimbaseră combustibil și alte provizii pentru alcool. „Mulți dintre ei erau beți”, a declarat pentru Post un oficial ucrainean care a văzut rapoarte de la spioni.

Observațiile lor, care au inclus și formațiuni de tancuri fără echipaje sau întreținători, au sugerat că Rusia nu era pregătită pentru război și ar fi alimentat un anumit grad de neîncredere în rândul unor oficiali din Ucraina că Rusia ar încerca de fapt o invazie. În multe privințe, așa cum s-a demonstrat atunci, Rusia nu era pregătită, dar oricum a mers înainte.

Ancheta Washington Post, care se bazează în mare măsură pe materiale adunate de oficiali ucraineni și alte servicii de securitate, oferă detalii complicate despre eșecurile serviciilor de informații rusești înainte de război.

Când a început pregătirea invaziei

Rusia a început să pună bazele unei invazii cu ani în urmă, potrivit raportului, și a cultivat o rețea semnificativă de agenți în Ucraina, cu scopul final de a răsturna guvernul și de a ocupa fosta republică sovietică. Înainte de invazie, se credea că, dacă Rusia lansează o incursiune militară, va putea învinge forțele ucrainene în câteva zile. Sau cel puțin așa i se spunea lui Vladimir Putin.

Armata rusă nu a reușit să cucerească Kievul, deoarece armata ucraineană a opus o rezistență mult mai puternică decât se așteptau mulți. Lupta a durat aproape șase luni, Rusia făcând doar progrese minore, pe măsură ce conflictul s-a transformat într-un război de uzură. În multe privințe, invazia a fost umilitoare pentru armata rusă, care a suferit pierderi masive de trupe și echipamente.

Agenția principală de spionaj a Rusiei, FSB, poartă o mare parte din responsabilitatea planurilor de război eșuate și a excesului de încredere care a catalizat obiectivele ambițioase ale armatei ruse, potrivit raportului Washington Post. FSB, de exemplu, ar fi oferit Kremlinului evaluări pozitive înșelătoare, care sugerau că ucrainenii vor primi Rusia cu brațele deschise.

Iluzii pentru Putin

„Au fost o mulțime de iluzii”, a declarat pentru WP un oficial înalt al securității occidentale, adăugând că FSB i-a dat sentimentul că „vor fi împrăștiate flori în calea lor”. Se pare că FSB a crezut că un atac rapid va doborî rapid guvernul ucrainean. Dar, potrivit raportului Post, ofițerii FSB au ajuns în cele din urmă să se retragă de la Kiev alături de trupele ruse.

Rapoartele anterioare sugerau că Putin a primit informații proaste, deoarece consilierii lui le este „prea frică” să-i dea evaluări negative. Indivizii care l-au supărat sau nemulțumit pe liderul rus au ajuns să moară în moduri violente sau misterioase, în timp ce alții au ajuns în închisoare.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierii săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a declarat un oficial american la sfârșitul lunii martie. . „Putin”, a spus oficialul, „nici măcar nu știa că armata lui folosește și pierde recruți în Ucraina, arătând o întrerupere clară a fluxului de informații exacte către președintele rus”.