Flota rusă din Marea Neagră are un nou comandant. Ultimele explozii din Crimeea au grăbit demiterea lui Igor Osipov

Flota rusă din Marea Neagră are un nou comandant. Ultimele explozii din Crimeea au grăbit demiterea lui Igor OsipovMarina Rusă în Marea Neagră. Sursa foto. EVZ

Flota rusă din Marea Neagră are un nou comandant, deși numirea acestuia nu a fost confirmată oficial. Viktor Sokolov a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei, în portul Sevastopol. El îl înlocuiește pe Igor Osipov care a fost demis în contextul exploziilor de la bazele militare din peninsula Crimeea, din ultimele zile.

Numirea unui nou comandant pentru flota rusă din Marea Neagră, cu baza în Crimeea anexată, a fost confirmată de agenția de presă RIA, care citează surse militare. Înlocuirea comandantului Igor Osipov vine în contextul exploziilor care au zguduit bazele militare din peninsulă, în ultimele zile.

Agenția de stat RIA a citat surse potrivit cărora noul șef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol. Potrivit surselor citate, numirea noului comandant nu a fost anunțată public, dar acest lucru este normal, având în vedere condițiile în care a avut loc. Rusia este în plin război cu Ucraina, iar pierderile sale în vieți omenești și echipamente militare sunt dintre cele mai grele.

Sokolov, în vârstă de 60 de ani, are o experiență vastă în comandarea navelor și a unităților de dragare a minelor, din anii 1980 și 1990. El a fost numit, de-a lungul vremii într-o serie de posturi în Flota Pacificului și în Flota de Nord, ocupând funcția de comandant adjunct în cea din urmă. Din 2020, el a condus o academie militară.

Comandantul anterior, Igor Osipov, în vârstă de 49 de ani, era la conducere din anul 2019, potrivit biografiei sale oficiale, de pe site-ul Ministerului rus al Apărării. Înlăturarea lui Igor Osipov ar marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Flota Mării Negre umilită de Ucraina

Flota Mării Negre a suferit mai multe umilințe în cursul invaziei pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie. În luna aprilie, Ucraina a lovit cu rachete Neptun nava amiral, Moskva, provocând scufundarea acesteia.

Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de explozii. Au fost distruse opt avioane militare, conform imaginilor din satelit. Alte explozii au fost la un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Deși Rusia vorbește despre sabotaj, oficialii din Ucraina sau de înțeles că trupele sale sunt responsabile pentru distrugeri.

Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reținut șase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea. FSB nu a precizat dacă islamiștii au legătură cu exploziile produse, conform jurnal.md.

Ne puteți urmări și pe Google News