Șeful companiei lui Donald Trump acceptă un acord de recunoaștere a vinovăției pentru fraudă

Șeful companiei lui Donald Trump acceptă un acord de recunoaștere a vinovăției pentru fraudă Sursa: arhiva EVZ

Vin vremuri grele pentru Donald Trump. Potrivit unor surse citate de National Public Radio (NPR) unul din conducătorii organizației Trump negociază un acord de recunoaștere. Aceasta ar putea semna o lovitură grea pentru fostul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Allen Weisselberg, directorul financiar de multă vreme al Organizației Trump, este în discuții pentru a pleda vinovat într-un caz de fraudă amplu, au declarat pentru NPR două persoane familiare cu acest caz.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce judecătorul de la Curtea Supremă din New York, Juan Merchan, a respins o moțiune de închidere a cazului și a stabilit un termen de judecată pentru sfârșitul lunii octombrie. Înregistrările instanței arată că o audiere pentru Weisselberg tocmai a fost adăugată în calendarul instanței de joi.

În timp ce discuțiile sunt încă în desfășurare, a spus una dintre surse, înțelegerea ar putea însemna o pedeapsă relativ scurtă de închisoare pentru Weisselberg în schimbul statutului de vinovat, fără un acord de cooperare cu procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficii de lux, ascunse fiscului

În iulie 2021, Weisselberg, împreună cu două entități corporative ale lui Trump, au fost acuzați de mai multe infracțiuni pentru o presupusă schemă dusă timp de 16 ani pentru a evita plata impozitelor prin compensarea lui Weisselberg cu beneficii neimpozitate, cum ar fi un apartament de lux, un Mercedes-Benz și școală privată pentru nepoţii lui.

Schema, a spus procurorul Carey Dunne la acea vreme, „a fost orchestrată de cei mai înalți directori, care beneficiau financiar ei înșiși, obținând majorări de salariu secrete în detrimentul contribuabililor de stat și federali”.

Cazul a fost văzut pe scară largă ca un preludiu al unui dosar mai serios împotriva lui Donald Trump, care a fost cercetat penal pentru că a mințit cu privire la valoarea proprietăților sale pentru a frauda contribuabilii și investitorii. Dar la începutul acestui an, după alegerea unui nou procuror districtual din Manhattan, Alvin Bragg, anchetarea de către Marele Juriu a cazului Trump a fost suspendată. Bragg a declarat în aprilie că ancheta penală a lui Trump și a organizației Trump „continuă”.

Consecințele sunt doar financiare

O anchetă civilă separată a companiei lui Trump de către procurorul general al statului New York, Letitia James, este încă în desfășurare, iar săptămâna trecută, biroul ei a primit o depoziție a lui Trump, în care acesta a invocat al cincilea amendament de sute de ori.

Chiar dacă cazul lui Weisselberg va fi rezolvat joi, dosarul penal pendinte al procurorului districtual împotriva Trump Corporation și Trump Payroll Corp. va continua. De asemenea, judecătorul a înlăturat moțiunile de respingere a acestor cazuri.

Dacă vor fi condamnate, entitățile corporative s-ar putea confrunta cu amenzi și recalculări de taxa, dar nicio persoană nu ar trebui să execute închisoare.