Război în Ucraina, ziua 173. Situația este critică în Herson și Donbas. 42 de țări cer Rusiei să își retragă trupele de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 173. Situația este critică în Herson și Donbas. 42 de țări cer Rusiei să își retragă trupele de la ZaporojieSursă: Google Maps

Situația este critică în zona Herson, ocupată de armata rusă. Autoritățile ucrainene îi îndeamnă pe localnici să părăsească zona. Noi bombardamente s-au înregistrat în zona Donbas, dar și în Harkov. 42 de țări au semnat o declarație prin care cer Rusiei să își retragă trupele de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, le-a cerut oamenilor să evacueze zona Herson, ocupată de forțele ruse, subliniind că „se apropie o iarnă grea”. Jumătate dintre locuitorii din Herson și-au părăsit deja locuințele. 20.000 de oameni mai așteaptă acum să fie evacuați.

Potrivit buletinului de presă, transmis duminică de Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, noi bombardamente au lovit zona Donbas. În regiunea Kramatorsk, ruşii au lansat atacuri aeriene în apropierea oraşului Spirni, iar luptele continuă în zona Ivano-Daryivka. În regiunea Sloviansk, armata rusă a încercat, fără succes, să treacă prin liniile de apărare ale ucrainenilor.

Rușii reușesc însă să înainteze în zona Pavlivka, unde se dau lupte grele. Sunt raportate noi bombardamente și în regiunea Harkov. Forţele armate ruse au anunțat că au preluat controlul asupra aşezării Udi, potrivit Mediafax.

Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Pericol nuclear

Noi atacuri au fost semnalate, duminică, și în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Obuze de artilerie au lovit din nou oraşul Energodar.

42 de țări cer Rusiei să își retragă trupele din zonă. Declarația a fost semnată de toate statele membre UE, dar și de Norvegia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord și Turcia, potrivit EEAS.

În declarație se menționează că ocupația Rusiei asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un risc pentru siguranța nucleară. De asemenea, Rusia este acuzată că folosește centrala ca instrument de șantaj.

„Cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi poată relua responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să îşi desfăşoare verificările în conformitate cu obligaţiile de garanţii ale Ucrainei în condiţii de siguranţă şi securitate şi în timp util“, se arată în declaraţie, potrivit Agerpres.

Declarația lui Zelenski

Preşedintele Ucrainei a avertizat soldaţii ruşi, care au lansat atacuri asupra centralei nucleare de la Zaporojie, că vor deveni o ţintă pentru forţele ucrainene, transmite Reuters.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră'', a declarat Volodimir Zelenski.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca zona din jurul centralei nucleare să devină una demilitarizată pentru a se evita o catastrofă.