Parcările din Bucureşti - marele mister. La ce să se aștepte șoferii de luni

Parcările din Bucureşti - marele mister. La ce să se aștepte șoferii de luni Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Nicușor Dan l-a contrazis pe viceprimarul Stelian Bujduveanu, care a spus că rezidenții vor putea beneficia de un loc rezervat numai după ora 19.00. Primarul Capitalei spune că locuitorii din centrul Bucureștiului vor putea cumpăra un abonament ieftin pentru parcările municipalității, dar nu vor avea un loc garantat. Așa stând lucrurile, bucureștenii care locuiesc în zona centrală au toate motivele să nu mai înțeleagă nimic.

Nicuşor Dan a anunțat că locuitorii din centrul Bucureștiului vor putea cumpăra un abonament ieftin pentru parcările municipalității, dar nu vor avea un loc garantat, contrazicându-l pe viceprimarul Stelian Bujduveanu, care a spus că rezidenții vor putea beneficia de un loc de parcare rezervat doar după ora 19.00.

Noul sistem cu privire la parcările municipale din Capitală ar trebui să fie funcționale de luni. Mai exact, de luni, bucureştenii vor fi obligaţi să plătească dacă vor să-şi lase maşinile în parcările municipalităţi.

Problema este că toate aceste noi regulamente de funcţionare sunt neclare. Un specialist în dezvoltare şi planificare urbană a declarat pentru Adevărul că „demersul responsabililor din Primăria Capitalei este cel puţin unul bâlbâit şi că o astfel de măsură de politică urbană trebuie gândită foarte atent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum funcționează acel „abonament ieftin”

Nicuşor Dan a spus că bucureștenii „vor plăti numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plăteşte pentru noapte. Cu abonamentul aveţi voie să vă lăsaţi maşina în proximitatea locuinţei, fără să plătiţi 5 lei pe oră”.

Primarul Capitalei a mai precizat că noul regulament nu va viza parcările de reședință, care sunt gestionate de primăriile de sector, ci pe cele trasate cu linii albastre în zona centrală.

„Avem un regulament din 2019 cu privire la parcări pe care îl aplicăm din 15 august. Se referă exclusiv la locurile trasate cu linia albastră în zona centrală. Oamenii știau că trebuie să plătească și am anunțat că vor trebuie să o facă și dacă nu o fac va trebui să-i amendăm”, a spus Nicușor Dan.

Ce amenzi pot lua rezidenții dacă încalcă acest regulament

Nicuşor Dan a mai anunţat că cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina.

„Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre. Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenții de acolo, dar care nu au loc rezervat. Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina”, a spus Nicușor Dan.

Nicuşor Dan spune că noul regulament de parcare este după modelul european

Primarul Capitalei a mai subliniat faptul că noul model de parcare este asemănător cu cel aplicat în mai multe oraşe europene.

„Noi facem ceea ce toată Europa face, adică taxăm parcarea în zona centrală astfel încât să facem o piaţă, iar în zonele în care noi vom institui parcarea, vor apărea pe piaţă locuri private. Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate nu se va întâmpla, nu se întâmplă în niciun oraş din Europa. Într-un an vom avea 100.000 de locuri de parcare. Proporțional, în trei luni vom avea 30.000 de locuri de parcare”, a spus Nicuşor Dan la digi24.ro.