Ucraina vrea să construiască propria sa fabrică de drone turceşti Bayraktar. Proiectul ar putea fi implementat chiar în acest an

Ucraina vrea să construiască propria sa fabrică de drone turceşti Bayraktar. Proiectul ar putea fi implementat chiar în acest an Sursa: Dreamstime.com

Guvernul Ucrainei a aprobat un acord bilateral privind construirea unei uzine, Bayraktarov, ce va face posibilă fabricarea de drone turceşti. Proiectul de lege a fost înaintat Radei Supreme a țării pentru ratificare, conform declarației ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasily Bodnar.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasily Bodnar, a transmis că Haluk Bayraktar, șeful producătorului turcesc de drone Baykar, a achiziționat un teren în Ucraina, acolo unde va fi construită o uzină pentru fabricarea unor astfel de echipamente militare.

Ucraina construiește o fabrică de drone turcești

„Proprietarul Baykar a înfiinţat o companie ucraineană în Ucraina, care a cumpărat deja un teren. Ei au elaborat deja un proiect pentru uzină şi intenţionează să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului, deoarece a fost literalmente responsabilitatea personală a proprietarilor companiei de a stabili producţia în Ucraina.

Majoritatea modelelor care vor fi fabricate la uzină vor avea componente fabricate în Ucraina: motoare, alte piese de schimb, roţi, o mulţime de alte lucruri de înaltă tehnologie pe care le avem şi care pot fi folosite pentru aceste aeronave”, a explicat ambasadorul Vasily Bodnar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege a fost aprobat pe data de 19 iulie 2022 și vizează ratificarea acordului semnat de Guvernul Ucrainei cu Turcia, referitor la cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, aviaţiei şi sectorului spaţial, conform Adevărul.ro.

Și Putin vrea drone turcești. Ce i-a propus președintelui Erdogan

La finalul lunii iulie 2022, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-ar fi spus colegilor săi, la o întâlnire la nivelul partidului pe care îl conduce, că Vladimir Putin, liderul de la Moscova, i-ar fi propus un acord prin care firma turcească Baykar să producă dronele sale de atac în Rusia.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al firmei producătoare a declarat că refuză să comenteze propunerea rusă. Recent, directorul executiv al Baykar, Haluk Bayraktar, a spus clar că nu are de gând să vândă drone Rusiei.

Vladimir Putin caută sprijin în Turcia

„Există o relație strategică între Turcia și Ucraina, în special în domeniul aviației și al spațiului. Turcia sprijină Ucraina cu tehnologie armată pentru drone. Noi nu am transmis sau furnizat nimic Rusiei. Nu am face niciodată un astfel de lucru”, a declarat Bayraktar.

Dronele produse de firma turcească au fost folosite în conflictele din Libia și Siria. Până în momentul de față, acestea s-au dovedit a fi extrem de eficiente în combaterea trupelor rusești desfășurate pe teritoriul Ucrainei. Doar în iunie 2022 Kievul a primit 50 de drone înarmate de la firma turcească Baykar.