Italia lansează o campanie de vaccinare împotriva virusului variolei maimuţei. Tot mai multe cazuri de infectare au fost raportate în acest stat
- Maria Miron
- 8 august 2022, 19:25
Luni, 8 august 2022, statul italian a decis să lanseze o campanie de vaccinare împotriva variolei maimuţei, după ce această țară a raportat o creștere a numărului de persoane infectate cu acest virus. De altfel, FDA a aprobat un nou medicament împotriva variolei, despre care crede că ar putea trata inclusiv variola maimuței.
Ministerul Sănătăţii italian a raportat un număr de 545 de cazuri de infectare cu virusul variolei maimuţei în întreaga țară. Alte state care au raportat un număr mare de cazuri de infectare sunt Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Spania.
Italia a început vaccinarea împotriva variolei maimuței
Spitalul Spallanzani din Roma a fost ales pentru administrarea primelor doze de vaccin, anunță instituția într-un comunicat, în care precizează că începând de luni, 8 august 2022, 200 de persoane vor fi vaccinate, existând 600 de cereri pentru programări.
Vaccinul folosit în Italia este Jynneos (MVA-BN), un vaccin împotriva variolei creat de Bavarian Nordic şi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) ca fiind eficient împotriva variolei maimuţei, conform aceluiași comunicat. De joi, 11 august, vaccinarea populației din Italia va fi posibilă și în orașul Milano.
Italia a raportat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței pe data de 20 mai 2022. Totuși, autoritățile italiene nu iau în calcul, cel puțin deocamdată, vaccinarea în masă a populației împotriva virusului cu origini africane, conform Agerpres.
FDA a aprobat un nou medicament
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un nou medicament împotriva variolei, despre care crede că ar putea trata și variola maimuței. TPOXX, un medicament antivariolic, va putea fi distribuit în farmacii și se crede că ar putea ține în frâu noul virus.
Anunțul a fost făcut de SIGA Technologies, care au precizat că s-a dat undă verde pentru o formulă intravenoasă a TPOXX, un medicament împotriva variolei care era deja disponibil sub formă orală. Potrivit informațiilor oferite de companie, în Europa medicamentul este deja aprobat ca tratament pentru variola maimuțelor, așa cum sunt multe medicamente împotriva variolei, din cauza similitudinii dintre virusuri.
Virusul este comun în Africa Centrală și de Vest. El se transmite interspecii, de la animale la om, prin contact fizic. Persoanele infectate suferă erupții cutanate și leziuni infecțioase la nivelul pielii, alături de alte simptome asemănătoare gripei.