Dependența de internet și social media. Un psihiatru vrea să schimbe codul bunelor maniere pentru a scăpa de presiune

Dependența de internet și social media. Un psihiatru vrea să schimbe codul bunelor maniere pentru a scăpa de presiune

Potrivit cercetărilor, oamenii din Marea Britanie petrec mai mult de trei ore și jumătate pe rețelele de socializare în fiecare zi – cu o oră mai mult față de cei din Germania și Franța.

„Suntem cu toții atât de conectați unii cu ceilalți”, spune medicul psihiatru Dr. Ian Nnatu, care recunoaște că telefoanele au reprezentat „o forță uriașă” în multe privințe. Cu toate acestea, atunci când ești blocat să răspunzi la mesaje zi și noapte, presiunea de a răspunde la orice poate deveni consumatoare.

Dependența de comunicare

Iată cum să vă gestionați disponibilitatea digitală, astfel încât telefonul dumneavoastră să nu vă stăpânească în totalitate viața. Notificările constante și apariția telefonului vă pot face să vă simțiți bine, dar pot fi și copleșitoare.

„Una dintre provocările pe care le avem acum în societate este că nu avem norme acceptate cu privire la cât de repede răspundem la mesaje”, spune dr. Nnatu. „Este bine să aștepți până după prânz sau poate a doua zi pentru a răspunde?” Acea presiune că trebuie să răspundem poate declanșa stres și anxietate. Dar nu trebuie să răspundeți imediat. „Stabiliți limite cu grupurile de prieteni și colegii de muncă cu privire la ceea ce este acceptabil în ceea ce privește cât de repede răspundeți”, spune dr. Nnatu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta ar putea însemna să decideți asupra unui interval de timp pe care îl considerați rezonabil atunci când vine vorba de răspunsul la mesaje care nu sunt urgente. Încercați să vă respectați noile intervale de timp pentru a le consolida, astfel încât cei care așteaptă răspunsul să se adapteze la noua normă.

Activități în aer liber

Dacă aveți nevoie de o pauză de la familie și prieteni, configurați funcția „Nu deranja” pe telefon, astfel încât să primiți notificări când doriți, de exemplu între orele 9:00 și 19:00. Dr Nnatu recomandă să vă umpleți timpul liber cu activități care nu implică trimiterea de mesaje prietenilor sau derularea notificărilor.

„Fă mai mult sport, întâlnește-te cu oameni, ieși în aer liber”, spune el. „Notificările ne oferă dopamină – o substanță chimică din creier asociată cu recompensă și plăcere”, explică dr. Nnatu. „Postarea și mesajele devin compulsive, pentru că sunt pline de satisfacții. Cu cât primești mai multe aprecieri și mesaje, cu atât te simți mai bine.” Dar asta poate duce la comportamente care creează dependență, potrivit The Sun.