Rusia și UE, pe aceeași voce. Ambele cer oprirea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Focuri de arme și sirene, noaptea trecută

Rusia și UE, pe aceeași voce. Ambele cer oprirea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Focuri de arme și sirene, noaptea trecută Kosovo.Sursa: Arhiva EVZ

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo ar putea degenera în noaptea dintre 31 iulie și 1 august, iar reacțiile autorităților nu au încetat să apară. Sârbii au declarat că vor lupta cu orice preț pentru libertatea lor, în cazul unui atac direct. Rusia cere pacea de la graniță.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo ar putea degenera în această noapte, iar autoritățile încearcă să găsească cele mai bune soluții. Și oficialii din UE au avut un cuvânt de spus despre cele întâmplate.

Ministerul rus de Externe și Comisia Europeană au cerut încetarea tensiunilor de la granița dintre Serbia și Kosovo. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că este împotriva atacurilor, iar autoritățile din Kosovo au fost acuzate că vor să elimine sârbii din regiune.

Problema Serbia-Kosovo a fost analizată și de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a declarat că decizia „autorităților” din Pristina de a începe aplicarea „regulilor” discriminatorii nerezonabile privind înlocuirea forțată a documentelor personale și a numerelor de înregistrare ale sârbilor locali de la 1 august este „un alt pas către expulzarea populației sârbe din Kosovo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii roagă Uniunea Europeană sa oprească tensiunile dintre Kosovo și Serbia si să pună capăt discriminării populației sârbe din regiune. Situaţia ar putea duce la un conflict militar.

Ce spun oficialii

„Liderii kosovarilor știu că sârbii nu vor rămâne indiferenți atunci când este vorba de un atac direct asupra libertăților lor și escaladează în mod deliberat pentru a lansa un scenariu militar. Desigur, Belgradul este, de asemenea, în fruntea atacului, pe care Occidentul vrea să-l „neutralizeze” suplimentar cu mâinile albaneze din Kosovo. Facem apel la Pristina și Statele Unite și UE din spatele ei să oprească provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”, a scris Zaharova pe canalul său Telegram.

Serbia Kosovo

Sursa: Twiter

Oficiala este convinsă că această tensiune este o „dovadă a eșecului misiunii de mediere a UE”. „Acesta este și un exemplu al locului pregătit pentru Belgrad în Uniunea Europeană, oferindu-i Belgradului de facto să suporte lipsa de drepturi a compatrioților săi”, a conchis Zaharova, potrivit realitatea.md

Serbia va distruge Kosovo

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a recunoscut că situația dintre Serbia și Kosovo este dificilă, dar a subliniat că țara lui nu se va lăsa învinsă și va riposta.

„Atmosfera este aproape de fierbere”, a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că „Serbia va câştiga”, dacă va fi atacată. „Situaţia pentru poporul nostru din Kosovo şi Metohija este foarte complicată şi complexă (…) mulţi oameni şi-au redus atitudinea faţă de Kosovo şi Metohija la slogane în care spun „Kosovo este Serbia” şi atât, dar nu cred că am fost vreodată într-o situaţie mai complexă şi mai dificilă decât cea de astăzi”, a declarat Vucic în discursul său adresat publicului cu privire la situaţia din Kosovo.