Guvernul adoptă suspendarea ratelor la creditele luate prin programele Prima Casă și Noua Casă. Cine poate beneficia de această facilitate

Guvernul adoptă suspendarea ratelor la creditele luate prin programele Prima Casă și Noua Casă. Cine poate beneficia de această facilitate Programul Prima Casă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care au credite prin cele două programe pot solicita suspendarea ratelor. Este obligatoriu să nu aibă restanțe în momentul efectuării cererii. Dobânzile nu se anulează și se vor plăti, eșalonat, după trecerea perioadei de suspendare. Contractul de credit se prelungește.

Ordonanța 90/2022 prevede suspendarea ratelor pe o perioadă între una și nouă luni. Potrivit actului normativ, plata ratelor poate fi suspendată o singură dată pentru creditele acordate în cadrul programului Prima casă sau Noua casă care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;

Ne puteți urmări și pe Google News

nu au înregistrat restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Trebuie dovedite problemele financiare

De suspendarea ratelor pot beneficia românii care au astfel de credite și care au fost afectați financiar de situaţia gravă generată de criza actuală determinată direct sau indirect de criza energetică şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina, sub condiţia transmiterii solicitării către creditor cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor prevăzute la art.7 din OUG nr.90/2022.

Tor actul normativ mai prevede că facilitățile se pot acorda debitorilor până la atingerea limitei de vârstă la sfârșitul perioadei de creditare prelungite.

Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă.  La aceasta dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Creditul se prelungește

Creditorul poate acorda facilitatea de suspendare a obligaţiei debitorului de plată a ratelor aferente creditului acordat în cadrul Programului ”Prima casă/Noua casă” sub formă de graţie totală la plata creditului ipotecar (rate de principal, dobândă, comisioane, variante combinate ale acestora).

Perioada de creditare stabilită iniţial în contractul de credit poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligaţiei de plată, cu respectarea de către creditori a reglementărilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit, se mai arată în actul normativ.

Garanții de la Stat

Statul român, prin Ministerul de Finanțe, garantează creditorilor irevocabil şi necondiţionat obligaţia de rambursare a dobânzilor care fac obiectul facilităţii de suspendare şi amânare la plată a ratelor scadente aferente creditelor ipotecare care îndeplinesc condiţiile acordate de către creditor în favoarea debitorilor eligibili.

Statul român, prin MF, se angajează irevocabil să plătească obligaţiile garantate la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare. Ulterior statul, prin ANAF poate executa silit debitorul pentru recuperarea datoriei, potrivit actului normativ.