Incendii de vegetație în Spania. Sunt așteptate temperaturi de peste 45 de grade Celsius

Incendii de vegetație în Spania. Sunt așteptate temperaturi de peste 45 de grade Celsius

Valul de caniculă care a afectat Spania din nouă iulie nu se încheie. Duminică, 24 iulie, sunt așteptate temperaturi extreme în sudul țării, unde temperatura ar putea ajunge la 45 de grade Celsius.

În ciuda a câteva zile, când temperaturile au scăzut pentru scurt timp sub 40 de grade, Spania se confruntă cu val de căldură care a durează două săptămâni. Acest episod se traduce prin temperaturi sufocante cu maxime de peste 36 de grade în aproape toata țara. Excepție face zona nord-vestului, conform prognozelor agenției naționale de meteorologie, Aemet.

Regiunea Cordoba, Andaluzia, din sud, este locul unde se preconizează că temperaturile vor fi cele mai ridicate, cu 45 de grade așteptate în termometre. În această regiune a fost înregistrat recordul absolut de temperatură în Spania în august 2021, cu 47,4 grade în Montoro. Din pricina acestui val de căldură, combinat cu lipsa precipitațiilor din Peninsula Iberică de la începutul anului, în toată ţara există un risc "extrem" de incendiu, potrivit Aemet.

Alte incendii din Spania

În Tenerife, în arhipelagul Canare, un incendiu de pădure a distrus 2156 de hectare și a dus la evacuarea a aproape 600 de persoane, au informat sâmbătă, 23 iulie, seara serviciile de urgență. De la începutul anului, peste 200.000 de hectare au ars deja în Spania, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Astfel, țara a devenit cea mai afectată de incendii de pe continent. Proliferarea acestor fenomene este o consecință directă a încălzirii globale. Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în intensitate, durată și frecvență, explică oamenii de știință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe țări din Europa se confruntă cu incendii de vegetație. Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate preventiv luni, 18 iulie, din două cartiere, din Franța. Este vorba despre la Teste-de-Buch, în bazinul Arcachon, în departamentul francez Gironde (sud-vest), care este afectat de două incendii uriașe. Situația a început de marți, 12 iulie.

De asemenea, pompierii români, trimiși în Grecia, luptă cu incendiile de vegetație de acolo. Poporul elen retrăiește coșmarul incendiilor de vara trecută. ai multe focare sunt active inclusiv în jurul Atenei, iar mii de oameni sunt evacuați din calea flăcărilor.. Pompierii sunt nevoiți să stingă nu mai puțin de 70 de incendii pe zi. Zece zile de acum înainte vor fi temperaturi de peste 40 de grade în Grecia.