O nouă autostradă în România. Va avea 68 de kilometri și va fi gata în trei ani
- Iulia Moraru
- 22 iulie 2022, 20:15
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, vineri, că a fost emis Ordinul de începere pentru construcţia secţiunii Zimbor-Poarta Sălajului, din cadrul Autostrăzii Transilvania. Astfel, de săptămâna viitoare, 25 iulie, constructorul român poate începe lucrările pe cei 12,24 km ai acestei secţiuni. Totodată, Grindeanu a anunțat că se intră în linie dreaptă pentru construcţia Autostrăzii Sibiu-Făgăraş, iar CNAIR a precizat că începe proiectarea pentru primii 60 de kilometri.
Autostrada Sibiu-Făgăraș
CNAIR a finalizat, tot vineri, încărcarea în sistem și transmiterea către Agenția Națională pentru Achiziții Publice a documentațiilor pentru atribuirea contractelor necesare proiectării și execuției celor patru tronsoane ale acestei autostrăzi, cu o lungime de 68,05 km, a transmis ministrul Grindeanu.
Perioada de proiectare a fiecărui contract va fi 12 luni, iar cea de execuție a lucrărilor va fi de 36 de luni. Întregul proiect este finanțat din fonduri europene nerambursabile.
- Tronsonul 1: Boița (Autostrada Sibiu-Pitești) - Avrig-Mârșa (DJ105G), va avea o lungime de 14,25 km.
- Tronsonul 2: Avrig-Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1), va avea o lungime de 19,92 km.
- Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B), va avea o lungime de 17, 61 km
- Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) - Municipiul Făgăraș și Drum de legătură cu DN1, va avea o lungime de 16,26 km pentru sectorul de autostradă și 5,65 km pentru drumul de legatură.
Întregul proiect este finanţat din fonduri europene nerambursabile
„Sectorul de Autostradă Sibiu – Făgăraş are o importanţă majoră în desfăşurarea traficului rutier pe direcţia Coridorului IV Pan European şi face parte din proiectul mai amplu pentru conectarea infrastructurii rutiere la reţeaua de transport europeană TENT - Comprehensive (Intercoridorul Moldova - Transilvania)”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La rândul lor, reprezentanţii CNAIR au precizat că au transmis la ANAP cele 4 documentaţii de atribuire pentru lansarea procedurilor de achiziţie publică pentru Proiectare şi Execuţie Autostradă Sibiu – Făgăraş.
„Obiectul procedurilor de achiziţie publică, il reprezintă atribuirea celor 4 contracte de proiectare si execuţie a lucrărilor pentru Autostrada Sibiu – Făgăraş, in lungime de aproximativ 68,05 km”, a precizat CNAIR.
Compania a explicat că perioada de proiectare si execuţie a fiecarui contract va fi de 48 de luni din care, 12 luni perioadă de proiectare și 36 de luni perioadă de execuţie a lucrărilor;
„ANAP are la dispoziţie maxim 10 zile, conform legii, pentru a finaliza verificarea documentaţiilor de atribuire. După validarea documentaţiilor de atribuire, CNAIR va putea publica Anunturile de Participare aferente contractelor pentru proiectarea si execuţia lucrărilor, in cadrul cărora se va stabili data de depunere a ofertelor”, a mai precizat CNAIR.
Autostrada Transilvaniei. Începe construcția porțiunii Zimbor- Poarta Sălajului
Sorin Grindeanu a mai anunțat că începe construcția unei noi porțiuni a autostrăzii Transilvaniei, Zimbor- Poarta Sălajului, proiect ce se ridică la valoarea de aproape 700 de milioane de lei.
„De săptămâna viitoare (25 iulie), constructorul român poate începe lucrările pe cei 12,24 km ai acestei secțiuni.
Construcția, finanțată prin PNRR, are o valoare de 680,40 milioane de lei (fără TVA) și trebuie finalizată până în anul 2024 (24 de luni)”, a transmis ministrul transporturilor.
O altă autostradă, cu un pas mai aproape de finalizare
Sorin Grindeanu, a mai anunțat vineri că și construcția autostrăzii Focșani-Bacău este acum mai aproape de lansarea în licitație.
În acest sens, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat vineri Proiectul Tehnic al acestei secțiuni de autostradă care face parte din A7, Autostrada Moldova.
Autostrada Focșani Bacău va avea o lungime de 95,9 km și va fi formată din trei loturi:
- Lotul 1: (Focșani-Domnești Târg), va avea o lungime de 35,60 km;
- Lotul 2: (Domnești Târg-Răcăciuni), va avea o lungime de 38,78 km;
- Lotul 3: (Răcăciuni-Bacău), va avea o lungime de 21,52 km.
Valoarea acestei autostrăzi se va ridica la 8,78 de miliarde de lei, iar proiectul prevede inclusiv plantarea a peste 174 de hectare de perdele forestiere de protecție.