Costurile imense ale războiului. Cât plătește Rusia pentru o zi de campanie în Ucraina

Costurile imense ale războiului. Cât plătește Rusia pentru o zi de campanie în UcrainaSursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Costurile războiului din Ucraina se ridică la aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pentru Rusia. Rachetele și obuzele de artilerie lansate peste țintele militare și civile costă cel mai scump, în vreme ce salariile militarilor sunt cele mai ieftine. Dincolo de acestea costurile cu impunerea administrației rusești în teritoriile ocupate din Ucraina se adaugă, și ele, la costurile totale ale războiului.

Rusia plătește, în fiecare zi, aproximativ 400 de milioane de dolari pentru a acoperi cheltuielile cu războiul din Ucraina. Dacă facem un calcul simplu ajungem la concluzia că cele 148 de zile de campanie care au trecut de la invazia Ucrainei, în 24 februarie 2022, au costat Kremlinul în jur de 59.200.000.000 de dolari

Costurile zilnice pentru întreținerea soldaților ruși și pentru solda acestora se ridică la aproximativ 20 de milioane de dolari. În medie, Rusia cheltuie aproximativ 200 de dolari zilnic pentru plata unui soldat, iar numărul aproximativ al militarilor mobilizați în Ucraina se ridică la 100.000.

Pe de altă parte, Rusia mai cheltuie aproximativ 50 de milioane de dolari pe zi pentru asigurarea despăgubirilor destinate militarilor răniți sau familiilor celor uciși. Însă nu acestea sunt cele mai mari costuri pe care le are armata rusă cu războiul din Ucraina.

Rusia cheltuiește sume mult mai mari cu obuzele și rachetele pe care le lansează asupra țintelor ucrainene. În decursul unei zile, artileria rusă folosește până la 50.000 de obuze în valoare de aproximativ 1.000 de dolari bucata. Asta înseamnă un total de 50 de milioane de dolari pe zi. Cam cât cheltuie cu despăgubirile pentru răniți și morți.

Sursa foto: Kremlin

Costurile uriașe cu rachetele și echipamentele distruse

Rusia trage aproximativ 20 de rachete în Ucraina, iar costul acestora variază de la câteva sute de mii de dolari (Tochka-U, X-59) până la 10 milioane de dolari sau mai mult (X-101, X-47 „Pumnal”). Însă de cele mai multe ori rușii folosesc rachetele Iskander, estimate la 3 milioane de dolari fiecare, Kalibr, care costă 6,5 milioane de dolari și rachete sovietice Kh-22 și Kh-55 mai ieftine, în valoare de 1 - 2 milioane de dolari.

Echipamentele pierdute în luptă, în special tancurile și aeronavele cresc și ele costurile zilnice ale războiului. Conform estimărilor, în medie, în timpul unei zile, Rusia pierde echipamente de aviație în valoare de 60 de milioane de dolari, iar tancuri și vehicule blindate în valoare de 40 de milioane de dolari.

Cea mai scumpă pierdere a forțelor militare ruse a fost crucișătorul Moskva, scufundat de Forțele Armate ale Ucrainei, estimat la o valoare de 750 de milioane de dolari. În general, Ucraina a făcut pagube flotei ruse în valoare de peste 1 miliard de dolari în timpul întregului război.

Sursa: arhiva EVZ

Pierderi colaterale care ridică prețul războiului

Pe lângă aceasta, Rusia suportă și costuri indirecte semnificative. Finanțarea administrațiilor de ocupație, plățile suplimentare către Garda Rusă pentru munca din teritoriile ocupate, dar și finanțarea mercenarilor, printre care se numără Grupul Wagner cresc costurile războiului.

La acestea se adaugă cheltuielile cu logistica și livrarea echipamentelor pe front, restaurarea și scoaterea acestora din depozit, pregătirea și tratamentul răniților. Estimările arată că este vorba despre 50-100 de milioane de dolari pe zi.

„În general, Rusia pierde zilnic în război o sumă echivalentă cu costul exporturilor de gaze naturale către Uniunea Europeană. Pe termen lung, Rusia ar putea plăti unul dintre cele mai mari prețuri pentru un război de după al Doilea Război Mondial. Dar deocamdată bugetul rus este suficient pentru a acoperi cheltuielile militare directe, inamicul este puțin probabil să fie oprit de costul războiului și de consecințele sale economice”, se arată într-o analiză a Forbes cu privire la cheltuielie făcute de Rusia în acest război.

Ne puteți urmări și pe Google News