Cum vrea Joe Biden să contracareze influența Chinei și a Rusiei. Summit la Washington cu liderii africani în decembrie

Cum vrea Joe Biden să contracareze influența Chinei și a Rusiei. Summit la Washington cu liderii africani în decembrie sursa: arhivă EVZ

Președintele american Joe Biden va primi, în perioada 13-15 decembrie, vizitele liderilor africani. Ei vor veni pentru un summit care ar trebui să demonstreze importanța relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Africa.

Summitul la care vor fi prezenți liderii africani va fi la Washington și va avea ca scop consolidarea relațiilor dintre SUA și Africa. Joe Biden, președintele SUA, a precizat că în cadrul întâlnirii ar urma "să promoveze mai puternic un nou angajament economic", "să consolideze angajamentul SUA și al Africii în favoarea democrației și drepturilor omului".

De asemenea, liderul politic dorește să fie permise modificări asupra cooperării în fața pandemiilor, asupra securității alimentare, asupra crizei climatice, precum și asupra păcii. În plus, liderul de la Casa Albă a mai precizat că "Mă bucur să lucrez cu guvernele africane, societatea civilă, comunitățile diasporei din SUA și sectorul privat pentru a continua să ne consolidăm viziunea comună privind viitorul relațiilor dintre SUA și Africa".

Prioritățile lui Joe Biden în privința Rusiei și Chinei

Președintele american și-a stabilit ca prioritate diplomatică să contracareze influența marilor regimuri autocratice. El se referă la Rusia și, în special, la China. Cea din urmă și-a avansat mult pionii în ultimii ani pe continentul african, se arată în comunicatul emis de Autoritățile de la Washington. Acest lucru a putut fi posibil prin investiții enorme în infrastructură și în special în resurse miniere. Într-un articol publicat în aprilie 2021, Shirley Ze Yu, cercetătoare la London School of Economics, scria că, de la începutul anilor 2000, schimburile comerciale ale Chinei cu Africa s-au înmulțit de 20 de ori, iar investițiile sale directe pe continent au crescut de 100 de ori.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultima perioadă, Joe Biden a întreprins mai multe vizite omologilor din alte țări. El a încheiat ciclul acestor vizite  sâmbătă după-amiază, 16 iulie în Arabia Saudită. Înainte, el a fost în Israel și în teritoriile palestiniene. În cadrul turneului, el a vrut să arate că a încercat să reafirme influența SUA în Orientul Mijlociu, promițând totodată o nouă ''viziune'' pentru această regiune. Biden a pledat și pentru o alianță regională de securitate care să includă de asemenea Israelul, cu scopul contracarării amenințării iraniene. Inițiativa sa nu a fost agreată de Arabia Saudită.