Vladimir Putin este optimist sau inconștient: „Nu poți să construiești un gard mare în jurul Rusiei”

Vladimir Putin este optimist sau inconștient: „Nu poți să construiești un gard mare în jurul Rusiei”Sursa foto: Kremlin

Rusia nu poate fi tăiată de restul lumii și nici nu poate fi trimisă în trecut, așa cum s-a întâmplat în timpul Războiului Rece. Sancțiunile occidentale, deși produc „dificultăți colosale”, nu pot împiedica statul să se dezvolte. Astfel încearcă să-și încurajeze Vladimir Putin colaboratorii de la Kremlin. El a făcut o serie de declarații cu prilejul unei videoconferințe cu reprezentanții guvernului.

Vladimir Putin a declarat luni, 18 iulie, că este imposibil ca Rusia să fie izolată de restul lumii și obligată la subdezvoltare, așa cum s-a întâmplat în timpul Războiului Rece. El a susținut o videoconferință cu membrii guvernului de la Kremlin.

„Este clar că asta este o provocare uriașă pentru țara noastră, însă…nu ne vom da bătuți și nu vom sta într-o stare de dezordine, sau cum prezic unii dintre «binevoitorii» noștri, să mergem înapoi decenii. Desigur că nu”, a spus acesta.

Șeful de la Kremlin a spus că sancțiunile impuse de Occident nu vor putea opri Rusia din dezvoltarea economică. Putin a admis, totuși, că țara sa, Rusia, se confruntă cu „dificultăți colosale” pentru că nu mai are acces la tehnologiile înalte din Occident.

„Evident, nu ne putem dezvolta în izolare față de restul lumii și nici nu o vom face. În lumea de azi pur și simplu nu poți să încercuiești totul cu un compas și să construiești un gard mare în jur. Pur și simplu nu se poate”, a declarat Putin la videoconferința cu miniștrii săi, după cum relatează agenția de presă Reuters.

Rusia se confruntă cu sancțiuni foarte dure

După ce Rusia a lansat invazia militară din Ucraina, în 24 februarie, statele occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni. Moscova a fost lovită cu un val de restricții foarte dure ale Vestului, menite să o izoleze de restul economiei globale și care au privat-o de accesul la numeroase bunuri. Între acestea și cele necesare industriei de înaltă tehnologie, precum semiconductorii și alte componente pentru aeronave și electronice. Astfel economia rusească are de suferit, chiar dacă Vladimir Putin nu recunoaște acest lucru

„Nu doar restricțiile dar și închiderea aproape completă a accesului la produse străine de înaltă tehnologie este folosită în mod deliberat, intenționat împotriva țării noastre”, a mai spus Putin.

El a susținut că Rusia va trebui să-și dezvolte la nivel intern propria tehnologie. Opinia lui Putin a fost susținută de ministrul finanțelor Anton Siluanov conform căruia sprijinul pentru sectorul de tehnologie rusă este o prioritate. Însă, a precizat acesta, fiecare rublă sau sprijin de stat ar trebui însoțite de cel puțin trei ruble din investiții private.

Putin pune tunurile pe băncile rusești

Vladimir Putin a criticat apoi băncile rusești pentru că n-ar oferi asistență companiilor din domeniul tehnologiei. El spune că acest tip de investiții și împrumuturi beneficiază de un regim fiscal preferențial.

„În ciuda eforturilor noastre, sistemul financiar încă nu oferă acces la finanțare rapidă companiilor de înaltă tehnologie. Acest lucru nu există azi, dar e indispensabil. E nevoie de soluții suplimentare”, a mai declarat Vladimir Putin.