Exclusiv. S-a pecetluit soarta unui război în trei: Rusia, Ucraina, Vestul. Bogdan Teodorescu: Cine face asta primul, pierde războiul. Video

Exclusiv. S-a pecetluit soarta unui război în trei: Rusia, Ucraina, Vestul. Bogdan Teodorescu: Cine face asta primul, pierde războiul. Video Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

De la izbucnirea agresiunii armate din Ucraina, specialiștii planetei se întreabă cum de nu a putut fi prevăzută ascensiunea lui Putin la butoanele de forță ale planetei. Invitat în cadrul podcastului „România lui Cristache” transmis pe canalul de Youtube EVZ Capital, profesorul și analistul politic Bogdan Teodorescu a demonstrat de ce cea mai simplă explicație este și cea mai verosimilă.

Invitat în studioul EVZ - Capital, analistul politic Bogdan Teodorescu a analizat felul în care ideologiile sunt importante în apariția războiului din Ucraina, dar și în conturarea noilor raporturi de forță geopolitică, pe fondul unui leadership politic pe care moderatorul Ionuț Cristache l-a definit ca fiind cu indulgență mediocru.

O cauză primară care a avut drept consecință războiul de la granițe provine chiar din atitudinea arogantă a instituțiilor occidentale de sub tutela UE, care au forțat uniformizarea ideologică a țărilor-membre și îmbrățișarea de către acestea a noilor curente progresiste în detrimentul tradiției naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teodorescu: Nu și-a dorit Occidentul să castreze Estul?

„Occidentul cade sub ispitele lui Putin fiindcă are de ales între două și ceea ce i se propune e intolerabil. Fiindcă e intolerabil să auzi că vor să nu mai serbezi Crăciunul. automat, când nimeni de la tine nu te apără de lucrurile intolerabile, cauți un apărător. (...) Nu și-a dorit Occidentul să castreze Estul? Acum e disperat ca Estul să nu cedeze fiindcă e ultima barieră".

Invitatul a observat că, din fericire, România nu e în pericol de a fi forțată să renunțe la tradiții. „România nu are niciun atac teribil. Drepturile care sunt date în România sunt civilizate. Nu suntem în situația în care unui copil dintr-o țară din nordul continentului, care se duce într-o clasă cu majoritate musulmană, i se spune să își pună burqa. Persoanele care nu suportă caută o ieșire din acest fenomen alienant".

Cine clipește primul pierde războiul

Pe de altă parte, provocat de moderator să ofere un prognostic legat de un posibil câștigător al conflictului, analistul politic a preferat să recurgă la o metaforă. „Contează cine va clipi primul. E un război al rezistenței între 3 blocuri: Ucraina, Rusia și Vest. Care cedează primul este cel care pierde. Toate sunt într-o zonă de epuizare. (...) Putin joacă cartea vieții, el iese în picioare sau iese cu Rusia pe brânci din acest joc. E evident că va folosi tot armamentul din dotare. (...) În timp ce în Rusia vocile Vestului nu se aud, în Vest vocile Rusiei se aud foarte bine. E foarte greu să te lupți într-un război inagologic când tu ai un front la tine acasă. Se dovedește a nu știu câta oară că într-un război între democrație și autoritarism, autoritarismul are niște arme în plus. O înfrângere a acestei forme de autoritarism va stopa (n.r. - alte agresiuni armate)".

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro