Update. Război în Ucraina. Ziua 141. Atac cu rachete în orașul Vinița. Cel puțin 20 de oameni au murit, iar alți 90 au fost răniți

Update. Război în Ucraina. Ziua 141. Atac cu rachete în orașul Vinița. Cel puțin 20 de oameni au murit, iar alți 90 au fost rănițiSursa: Adevărul.ro

Un atac cu rachete al trupelor ruse a lovit mai multe zone rezidențiale din orașul Vinița, fiind înregistrate multiple pierderi de vieți omenești, dar și pagube materiale. Discuţiile dintre Ucraina, Rusia, Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite pe tema exportului de cereale, care au avut loc la Istanbul, s-au încheiat ieri, pe 13 iulie, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a transmis că au existat „unele progrese”.

Update: Circa 20 de persoane au murit, iar alte 90 au fost rănite, după un atac cu rachete lansat joi, 14 iulie, de către trupele ruse, care au atacat mai multe obiective din orașul Vinița, din Ucraina. Rachetele au țintit Casa Ofițerilor, dar și multiple clădiri rezidențiale. Atacul s-a produs în jurul orei 11:00, conform Agerpres.

Știre inițială: „Întâlnirea cvadripartită dintre delegaţiile militare ale Ministerului Apărării din Turcia, Federaţia Rusă şi Ucraina şi delegaţia Naţiunilor Unite privind transportul maritim în siguranţă al cerealelor care aşteaptă în porturile ucrainene s-a încheiat la Pavilionul Kalender", a declarat Ministerul turc al Apărării, potrivit CNN.

Ucraina speră să accelereze exporturile de cereale prin rutele redeschise ale fluviului Dunărea, pe fondul blocadei Rusiei asupra unor porturi cheie de la Marea Neagră.

Şirul de barje care aşteaptă în prezent să urce pe Dunăre şi să se încarce cu cereale într-unul dintre porturile fluviale ucrainene va dura câteva săptămâni pentru a se elibera, a declarat, miercuri, într-un discurs televizat, prim-adjunctul ministrului Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Taras Vysotsky.

Aproximativ 80% din exporturile de cereale ale Ucrainei erau expediate din porturile din Marea Neagră ale ţării înainte de invazia Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat semnele de progres în cadrul discuţiilor mediate de ONU şi Turcia pentru a garanta trecerea în siguranţă a navelor comerciale în şi din porturile ucrainene.

 În discursul său zilnic, Zelenski a declarat: „Într-adevăr, depunem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor respective".

40 de țări fac apel la Rusia să înceteze războiul din Ucraina

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări asiatice au cerut Rusiei să înceteze imediat operațiunile militare din Ucraina, într-o declarație comună de miercuri, și au sprijinit cererea Kievului de sesizare a Curții Internaționale de Justiție.

În declarația emisă la New York, țările își reafirmă "sprijinul" pentru acțiunea Ucrainei "împotriva Rusiei în fața Curții Internaționale de Justiție, în baza Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, pentru a stabili că intervenția militară a Rusiei nu are niciun temei juridic și se bazează pe acuzații nefondate de genocid", scrie Agerpres, care citează AFP.

Ucraina întrerupe legăturile diplomatice cu Coreea de Nord

Miercuri, 13 iulie, ucrainenii au decis să rupă legăturile diplomatice cu nord-coreenii, asta pentru că liderul Kim Jong-un a decis să recunoască Doneţk şi Lugansk ca fiind republici separatiste, în favoarea Rusiei.

„Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Ministerul Afacerilor de Externe ucrainean.

UE refuză să recunoască paşapoartele ruseşti ale cetăţenilor ucraineni

Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, a anunțat că blocul comunitar menține decizia de a nu recunoaște noile pașapoarte emise de Rusia pentru cetățenii ucraineni.

Este „încă o încălcare flagrantă a suveranităţii Ucrainei”, reclamă Borrell, într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

1,6 milioane de ucraineni, strămutați de trupele ruse

Antony Blinken, secretar de stat al SUA, a acuzat Rusia de strămutarea forțată a 1,6 milioane de cetățeni ucraineni, ca parte a unei operațiuni rusești de depopulare a Ucrainei.

Blinken vorbește despre o operaţiune de „filtrare” a Moscovei, care relochează ucraineni în zonele de sud-est ale țării invadate, acolo unde separatiștii sau trupele ruse dețin controlul teritoriilor.

„Acest transfer şi această strămutare ilegală de persoane protejate este o încălcare gravă a celei de a 4-a Convenţii de la Geneva privind protecţia civililor şi este o crimă de război”, transmite Antony Blinken.