Dosarul Colectiv. Când vor fi despăgubite familiile victimelor. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Dosarul Colectiv. Când vor fi despăgubite familiile victimelor. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor Colectiv. Sursa foto: Arhiva EVZ

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a anunțat că a propus Executivului să aloce fonduri pentru despăgubirea familiilor victimelor incendiului de la Colectiv, fondurile urmând a fi acordate după următoarea rectificare bugetară. Inițiativa ministrului a primit susținerea întregii coaliții de guvernare, a spus Câciu.

Ministrul Adrian Câciu a vorbit despre despăgubirea familiilor tinerilor incendiați în clubul Colectiv, după şase ani şi jumătate de la tragedie.

„Am propus azi Guvernului ca, la rectificarea bugetară care va avea loc în scurt timp, să alocăm fondurile pentru plata despăgubirilor către familiile victimelor din dosarul Colectiv. Soluţia a fost susţinută de întreaga echipă guvernamentală, astfel încât instituţiile statului desemnate de justiţie cu plata despăgubirilor civile vor putea primi rapid toţi banii necesari pentru efectuarea plăţilor.

Este un gest absolut necesar din partea statului pentru familiile victimelor de la Colectiv, după şase ani şi jumătate de calvar”, transmite Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, spune că achitarea despăgubirilor va fi realizată, cel mai probabil, până la finele verii, din bugetul Ministerului de Finanțe, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, conform News.ro.

ISU și Primăria Sectorului 4 amână plata daunelor morale

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a anunțat, marţi-seară, 12 iulie, că ISU şi Primăria Sector 4, în loc să pregătească cele 64 de milioane euro acordate ca daune morale, au depus contestaţii la solicitările executorilor. Asta ar însemna 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4, care vor amâna acordarea banilor. Între timp, fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost scos de la Rahova și mutat în Penitenciarul Jilava.

Dosarul Colectiv. „ISU şi Primăria Sector 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 milioane euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond. Deci timp arhisuficient ca cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului.

Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S 4 să facă? Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a anunțat preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.

Despăgubiri de 300 milioane lei, din fondul de rezervă al țării

Pe 17 iunie, Guvernul anunţa că specialişti de la nivelul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei urmează să stabilească, în cel mai scurt timp, mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul Colectiv.

Executivul preciza că MAI a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedea suplimentarea bugetului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu suma de aproape 300 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, pentru plata despăgubirilor civile cuvenite victimelor incendiului din clubul bucureştean Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi familiilor acestora.

Dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, condamnat la patru ani de închisoare

Sentințele în dosarul Colectiv au fost date pe 12 mai. În acest dosar, fostul primar, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare, cât primise la Tribunalul Bucureşti.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului. Piedone, care în momentul tragediei de la Colectiv era primarul Sectorului 4, a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru Colectiv, într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea în caz de incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul, după emiterea autorizaţiilor de funcționare.