SUA îl sfidează pe Vladimir Putin. Alte patru sisteme HIMARS vor fi trimise către Ucraina

SUA îl sfidează pe Vladimir Putin. Alte patru sisteme HIMARS vor fi trimise către Ucraina Sursa foto: Vetre Antanaviciute-meskauskiene | Dreamstime.com

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Potrivit informațiilor oferite de un înalt oficial al Apărării americane, patru sisteme HIMARS urmează să fie trimise către statul intens bombardat de Rusia. Statele Unite nu trimit doar sisteme lansatoare de rachete, ci și echipamente militare și provizii în valoare de 400 de milioane de dolari.

Statele Unite ale Americii trimit un alt ajutor către Ucraina. Un înalt oficial al Apărării a anunțat că vor fi trimise alte patru sisteme HIMARS (Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare). Decizia a venit după ce oficialii din Ucraina au mărturisit că cele opt sisteme trimise anterior au fost extrem de utile pe măsură ce luptele din Donbas împotriva forțelor ruse s-au transformat într-o luptă de artilerie.

Oficialul american a ținut să precizeze că ajutor trimis către statul intens bombardat de Rusia nu constă doar în cele patru sisteme HIMARS. Vor fi trimise echipamente militare și provizii în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari. Echipamentele includ muniție de demolare, vehicule tactice și sisteme contra bateriei, potrivit Defense News.

Datorită sistemelor HIMARS livrate deja, Ucraina a reușit să distrugă peste 10 depozite de muniții rusești aflate în spatele liniei frontului în estul țării. De asemenea, ele au permis ucrainienilor să „perturbe în mod important capacităţile ruşilor de a înainta”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ruşii fac progrese limitate şi obţinute prin lupte crâncene cu un cost important în anumite mici zone din Donbas, ei sunt în întârziere în raport cu obiectivele lor”, a spus oficialitatea americană.

SUA trimite un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari

Noul transport trimis de SUA către Ucraina va mai cuprinde și o mie de runde de muniţie de artilerie de 155 de milimetri, a spus oficialul din Apărare. Aceste obuze sunt „mai eficiente”, ele având o rază de acțiune mare decât cele furnizate până în prezent. Responsabilul de la Pentagon nu a precizat însă dacă aceste muniții sunt obuze teleghidate Excalibur, care pot parcurge peste 40 km înainte de a-și atinge ținta cu precizie.

"Nu ni se pare deloc că Rusia câştigă această bătălie", a spus oficialul. "Cu siguranţă nu o câştigă comparativ cu obiectivele lor iniţiale. Planurile lor au fost dejucate, dar luptele sunt grele", a adăugat acesta.

El a continuat spunând: "Dacă ruşii cred că le pot supravieţui ucrainenilor, trebuie să se mai gândească... Noi deja ne îndreptăm spre a ne gândi de ce vor avea nevoie ucrainenii în lunile şi anii care urmează".