Va folosi sau nu Rusia armele nucleare? Șefa Senatului, apropiată a lui Vladimir Putin, explică cum sunt privite aceste arme de către liderul de la Kremlin

Va folosi sau nu Rusia armele nucleare? Șefa Senatului, apropiată a lui Vladimir Putin, explică cum sunt privite aceste arme de către liderul de la KremlinSursa foto: 88544799 © Vladgalenko | Dreamstime.com

Armele nucleare sunt cea mai mare amenințare venită din partea Rusiei în conflictul militar cu Ucraina. Totuși, ele sunt doar un factor de descurajare, susține Valentina Matvienko, șefa Senatului, care dă asigurări că astfel de arme nu vor fi utilizate decât în cazul în care Rusia este ținta unui atac nuclear.

Rusia este unul dintre cele mai bine dotate state în ceea ce privește arsenalul de armament nuclear. De la declanșarea războiului în Ucraina, au fost lansate mai multe amenințări cu privire la utilizarea acestor tipuri de arme, însă se pare că Moscova le privește doar ca un factor de descurajare. Lămuririle vin din partea unui apropiat a lui Vladimir Putin, Valentina Matvienko.

Președinta Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a făcut joi o serie de declarații cu privire la armele nucleare. Aceasta dă asigurări că Rusia nu va folosi astfel de armament, decât în cazul unui posibil atac nuclear asupra sa, potrivit EFE şi Interfax.

Valentina Matvienko, apropiată a președintelui rus, a precizat în conferința de presă susținută joi că Vladimir Putin a stabilit „în mod precis şi strict cazurile exclusive în care acestea pot fi utilizate doar ca răspuns (Să dea Domnul ca asta să nu se întâmple niciodată!) la un atac nuclear”.

„Ne comportăm ca o ţară civilizată şi o facem deschis, o spunem public şi respectăm cu stricteţe angajamentele asumate şi facem totul pentru ca aşa ceva să nu se întâmple”, a adăugat ea.

Posibilitatea unui atac nuclear, un subiect „inadmisibil”

Valentina Matvienko, șefa Senatului, a declarat în cadrul conferinței de presă că un război nuclear ar duce la sfârșitul omenirii, lucru care ar trebui să fie cunoscut de toată lumea, mai ales de politicieni.

„Orice persoană sănătoasă la cap, mai ales dacă este politician, înţelege că un război nuclear (...) este sfârşitul civilizaţiei umane, pur şi simplu sfârşitul planetei noastre”, a concluzionat Valentina Matvienko. Ea a precizat că este vorba despre evoluția evenimentelor, „care nu pot fi nici discutate şi nici imaginate în cel mai negru coşmar”.

Amenințările legate de un posibil atac cu arme nucleare asupra Ucrainei au fost lansate de către fostul președinte al Federației Ruse și vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Miercuri, acesta a afirmat că „ideea de a pedepsi ţara cu cel mai mare potenţial nuclear este absurdă în sine. Şi creează o potenţială ameninţare la adresa existenţei umanităţii”. Oficialul a făcut referire la trimiterea Rusiei în instanțele internaționale pentru crimele de război comise în Ucraina.

Declarația președintei Senatului rus intervine pe fondul amenințărilor cu un atac nuclear, proferate de propaganda rusă, împotriva Occidentului, notează media ucrainene.