Război în Ucraina. Ziua 131. Rusia nu are „controlul deplin” asupra orașului Lisiceansk. Ministrul rus Igor Konașenkov: „Oraşul e încercuit” 

Război în Ucraina. Ziua 131. Rusia nu are „controlul deplin” asupra orașului Lisiceansk. Ministrul rus Igor Konașenkov: „Oraşul e încercuit”  Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 131. Forțele ruse și-au continuat atacurile asupra orașului Lisiceansk. Între timp, Marea Britanie a condamnat capturarea cetățenilor britanici în Ucraina, temându-se că ar putea fi pedepsiți cu moartea. Pe de altă parte, în Germania au izbucnit proteste, cerând guvernului să renunțe la sprijinul acordat Ucrainei.

Război în Ucraina. Ziua 131. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lisichansk nu se află sub „controlul total” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut. Dar el a adăugat că situația din oraș a fost „foarte intensă de ceva vreme”, forțele terestre rusești „atacând orașul non-stop”.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării spune că Lisiceansk a fost încercuit

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat duminică că forțele ruse au „încercuit” Lisiceansk. „Trupele și unitățile ruse ale Republicii Populare Lugansk luptă în interiorul oraşului, completând înfrângerea inamicului încercuit”, a spus Konașenkov în briefing-ul său zilnic.

Purtătorul de cuvânt a mai susținut că Ucraina a lansat atacuri cu rachete și drone în vestul Rusiei, asupra orașelor Kursk și Belgorod. Konașenkov a spus că sistemele rusești de apărare aeriană au doborât rachetele, totuși, la Belgorod, „epava uneia dintre ele a căzut pe o clădire rezidențială din oraș”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie, avertisment pentru cei care nu întrerup contractele cu furnizorii ruşi

Pe fondul războiului în desfășurare și al planului UE de a minimiza dependența de sursele de energie rusești, șefii apărării din Marea Britanie și-au avertizat furnizorii de combustibil să-și întrerupă contractele dacă sunt prinși exportând combustibil de la Moscova.

Potrivit unui raport al The Telegraph, declarația șefilor Apărării a venit după ce a ridicat problema lanțurilor de aprovizionare militare britanice. Citând Ministerul Apărării, cotidianul național britanic englez, a raportat că oficialii au avertizat că iau „acțiuni imediate” dacă furnizorii de petrol au găsit că redirecționează petrolul rusesc în Marea Britanie. Acesta a avertizat să se schimbe furnizorul dacă s-a constatat că aceștia folosesc produse rusești în proviziile furnizate apărării britanice.

Slovacia ar putea furniza aeronave și tancuri MiG-29 Ucrainei

Pe fondul războiului devastator între Rusia și Ucraina, Slovacia  ar putea furniza avioanele sale de luptă MiG-29 forțelor armate ucrainene pentru a contracara agresiunea rusă. Prim-ministrul slovac Eduard Heger a făcut anunțul în timp ce vorbea presei împreună cu omologul său din Cehia, Petr Fiala.

Vorbind în continuare, premierul slovac a afirmat și posibilitatea de a furniza tancuri Ucrainei. „Dar nu vreau să o spun în detaliu, pentru că și Ucraina ne-a cerut să nu specificăm acest lucru”, a declarat Heger pentru canalul ČT24 News.

Legislatorii UE, nemulțumiți de lipsa de sprijin din partea Germaniei pentru Ucraina: caută „acțiuni imediate”

Pe măsură ce ofensiva rusă împotriva Ucrainei continuă chiar și după patru luni de război brutal, mai mulți parlamentari ai Uniunii Europene au acuzat din nou Germania că nu oferă suficient sprijin națiunii devastate de război.

Parlamentarii au cerut Berlinului să intensifice transporturile de arme pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Într-o scrisoare deschisă semnată și publicată de șase parlamentari UE, inclusiv doi germani – europarlamentarul Viola von Cramon și conservatorul Michael Gahler – precum și deputații europeni din Lituania, Franța și Polonia, au cerut cancelarului german să ia măsuri imediate pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva agresiunii ruse.

Premierul australian vizitează Bucha, Irpin și Hostomel şi promite sprijin Kievului

Noul prim-ministru australian Anthony Albanese a vizitat duminică orașele Bucha, Irpin și Hostomel și a analizat mai atent distrugerile făcute de forțele ruse de la începutul războiului.

Șeful Administrației Militare Regionale Kiev, Oleksiy Kuleba, care a fost însoțit și de liderul australian, a scris pe Telegram: „Primul ministru al Australiei Anthony Albanese a vizitat regiunea Kiev. Delegația a vizitat Bucha, Hostomel și Irpin”. Potrivit lui Kuleba, Albanese a fost șocat de ceea ce a văzut: case civile distruse, urme de mine și aeroportul Antonova distrus. „Australia sprijină Ucraina și pledează pentru pedepse echitabile pentru crimele comise aici”, a spus premierul, citat de BBC.