Democrații sunt furioși din cauza deciziei Curții Supreme privind Roe v. Wade. Este fierbere mare în SUA

Democrații sunt furioși din cauza deciziei Curții Supreme privind Roe v. Wade. Este fierbere mare în SUA Casa Albă / Sursă foto : Arhiva EvZ

Democrații sunt furioși pe Casa Albă și pe liderii Congresului pentru ceea ce ei consideră un răspuns dezamăgitor la inversarea deciziei Curții Supreme a protecției federale pentru avort.

În timp ce președintele Joe Biden a îndemnat alegătorii să aleagă democrații care susțin drepturile la avort, activiștii doresc ca oficialii să ia mai multe măsuri pentru a proteja decizia privind avorturile. Decizia a devenit definitivă la începutul lunii mai, când Politico a publicat un proiect al avizului de inversare a Roe v. Wade, hotărârea de referință din 1973 care a garantat un drept național la avort.

Inversarea deciziei Curții Supreme

„Există un eșec fundamental al conducerii democrate în acest moment și adoptă mișcări îndrăznețe pe care publicul le cere”, a declarat Adam Green, co-fondatorul Comitetului pentru campanie pentru schimbarea progresivă. Strategul democrat, Max Burns, a spus că democrații din Congres ar fi trebuit să folosească timpul pentru a planifica un pachet complet de protecții privind drepturile la avort pe care le-ar putea implementa a doua zi după decizie.

„Am fost sincer uimit de faptul că foarte puține dintre aceste conversații păreau să fi avut loc și nu am văzut nicio inițiativă majoră de la Casa Albă”, a spus el pentru Insider. „Se simte într-adevăr că acest lucru s-a întâmplat din cauza inflației/economiei, pentru că nu se simte ca un partid cu un plan clar pentru drepturile la avort”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden a cerut Senatului să-și suspende regulile de obstrucție pentru a codifica drepturile la avort. Dar nu există suficient sprijin în rândurile democraților pentru a face acest lucru. Comisia pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii din Senat va organiza o audiere pe 13 iulie cu privire la impactul deciziei Curții Supreme.

De când Legea privind protecția sănătății femeilor a eșuat, democrații din Senat au intensificat presiunea asupra lui Biden pentru a face mai mult. Președintele Comitetului de Ajutor al Senatului, Patty Murray din Washington, și alți peste 20 de colegi l-au îndemnat pe președinte, într-o scrisoare din 8 iunie, să emită un ordin executiv pentru a proteja drepturile la avort, inclusiv creșterea posibilității la avort prin medicamente, oferind resurse pentru cei care solicită avort în alte state și folosind proprietăți și resurse federale pentru a crește posibilitatea avortului.

Impactul social

După decizia instanței, peste 30 de senatori s-au alăturat lui Murray într-o altă scrisoare către Biden, îndemnându-l să ia toate măsurile posibile pentru a proteja femeile care vor să avorteze. „Aveți puterea de a riposta și de a conduce un răspuns național la această decizie devastatoare”, au scris ei.

Înainte de a deveni președinte, Biden a avut un palmares în privința drepturilor la avort. La începutul acestei săptămâni, mulți agenți democrați au luat foc când au aflat că Biden va nominaliza un avocat anti-avort pentru o numire pe viață în sistemul judiciar federal din Kentucky.

Marți, secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, a propus alte acțiuni pe care administrația le-ar putea lua, cum ar fi creșterea posibilității de a avorta cu ajutorul medicamentelor, dar a subliniat că, înainte de a prezenta politici specifice, oficialii doreau să se asigure că există o bază legală. Comitetul pentru campania pentru schimbare progresivă a salutat comentariile lui Biden cu privire la limitarea drepturilor la avort, dar Green a spus că președintele nu întreprinde suficiente acțiuni.

Dar, dincolo de impactul politic, există și impactul social pe care decizia Roe îl va avea, în special asupra persoanelor cu venituri mici care „nu au putere”, a spus Connor Lounsbury, director adjunct de campanie pentru Lucas Kunce. Kunce, avocat, candidează pentru Senatul SUA din Missouri, unde avortul este acum ilegal chiar și în cazuri de viol sau incest, potrivit Business Insider.