Semnele care prevestesc apariția unui atac cerebral. Medicii explică felul în care putem diminua riscul producerii unui AVC
- Maria Miron
- 3 iulie 2022, 00:00
Semnele unui atac cerebral pot apărea chiar și cu o lună înainte de producerea evenimentului. Specialiștii transmit faptul că, înainte de apariția unui atac cerebral major, de multe ori există un accident ischemic tranzitor, adică un mini accident cerebral, care ar trebui să pună în alertă pacientul în cauză.
În cazul unui accident ischemic tranzitor, blocarea vaselor de sânge va dispărea de la sine, circulația sângelui fiind restabilită apoi, iar simptomele încetează a mai fi resimțite după aproximativ 20 de minute de la producerea accidentului vascular.
Semne ale producerii unui accident cerebral
Atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă ruperea sau blocarea vaselor de sânge ce ajung la creier, astfel că o parte a encefalului ajunge să nu mai beneficieze de suficient sânge și oxigen.
Printre principalele semne ale unui AVC se numără:
- slăbiciune brusă la nivelul brațelor, membrelor inferioare ori a unei singure părți a corpului
- pierderea vederii ori a altor simțuri, alături de pierderea capacității de a înțelege spusele cuiva
- pierderi de echilibru, însoțite de vărsături
- vedere întunecată la nivelul unui singur ochi
- dureri bruște și puternice de cap și pierderea cunoștinței
- stare de amețeală inexplicabilă
Stroke Association, o organizație dedicată studiului atacurilor cerebrale din Marea Britanie, transmite faptul că, în fiecare an, 10.000 de atacuri cerebrale ar putea fi evitate, dacă pacienții ar cunoaște simptomele incipiente ale AVC-urilor.
Conform unui studiu realizat de această organizație britanică, din 670 de indivizi care au trecut prin accidente ischemice tranzitorii, mai mult de 50% dintre aceștia nu au realizat faptul că au suferit un AVC, conform Doctorulzilei.ro.
Cum poate fi redus riscul producerii unui accident cerebral
Un studiu de la Universitatea de Stat din San Diego, publicat în JAMA Network Open, a constatat că efectuarea de activități zilnice de intensitate mai ușoară, cum ar fi treburile casnice, poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
„Activitatea fizică de intensitate ușoară poate include aspirarea, măturarea podelei, spălarea mașinii, plimbarea liberă sau stretching-ul. Am observat că atât activitatea fizică, cât și sedentarismul au influențat în mod independent riscul de accident vascular cerebral. Cercetările noastre demonstrează că strategiile de prevenire a accidentului vascular cerebral ar trebui să se concentreze pe ambele”, a spus Steven Hooker, decan al Colegiului de Sănătate și Servicii Umane din SDSU și cercetător principal al studiului.
Ce au descoperit cercetătorii americani
Hooker și colegii săi de cercetare au măsurat atât timpul în care participanții au fost sedentari, cât și durata și intensitatea activității fizice la 7.600 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste și apoi au comparat datele cu incidența accidentelor vasculare cerebrale la participanți în ultimii șapte ani.
Ei au descoperit că cei care au fost sedentari timp de 13 ore sau mai mult pe zi au avut un risc cu 44% mai mare de a face un accident vascular cerebral.
Hooker a spus că a te ridica și a face chiar și zece minute de activitate fizică ușoară, până la moderată, de câteva ori pe parcursul zilei, este o strategie eficientă în a reduce probabilitatea de a suferi de un accident vascular cerebral.