Macron respinge un guvern de unitate națională și încearcă să extindă majoritatea prezidențială în Adunarea Națională

Macron respinge un guvern de unitate națională și încearcă să extindă majoritatea prezidențială în Adunarea Națională Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/MICHEL EULER

Președintele Franței a apărut miercuri pentru a răspunde crizei politice deschise după alegerile legislative.

Confruntat cu o Franță în dificultate, cu multe probleme urgente, Emmanuel Macron a adresat, miercuri după-amiază, națiunii un mesaj solemn, anunțând necesitatea "începerii unui nou mod de guvernare, bazat pe dialog și compromis între diferitele forțe parlamentare", scrie Juan Pedro Quiñonero pentru publicația spaniolă ABC.

Partidul și coaliția prezidențială au câștigat o majoritate relativă duminică trecută, cu o creștere excepțională a extremei stângi și extremei drepte populiste. În fața acestei lovituri istorice, Macron s-a dedicat luni, marți și o parte a zilei de miercuri întâlnirii personale cu liderii și reprezentanții tuturor forțelor politice parlamentare, trăgând această concluzie: "Majoritatea liderilor opoziției nu par să accepte proiectul unui eventual guvern de uniune naţională".

În fața acestui prim bilanț provizoriu de două zile de discuții, cu multe părți, președintele Republicii și-a rezumat concluziile politice de bază în felul următor: "Franța trebuie să se confrunte cu probleme urgente. Nu putem fi paralizați. Trebuie să continuăm să ne reformăm. În opinia mea, există doar două alternative: negocierea unei coaliții guvernamentale sau negocierea susţinerii punctuale a fiecărui proiect, pe care diversele forțe îl vor putea califica, în Adunarea Națională".

Ne puteți urmări și pe Google News

În termeni practici, Macron deschide două alternative pentru viitorul politic al Franței:

În primul rând: partidul său, Renaşterea, și coaliția sa, Împreună!, ar putea încerca să negocieze formarea unei coaliții guvernamentale cu dreapta tradițională din Republicanii (LR).

În al doilea rând: guvernul său ar putea prezenta proiecte de reformă (puterea de cumpărare, ajutoare, reforma sistemului național de pensii), pe care unele grupuri parlamentare le-ar putea negocia și/sau aproba, în Adunarea Națională, într-un ritm de geometrie variabilă.

"Trebuie să negociem și să construim angajamente de un nou tip", a insistat Macron în scurtul său discurs de opt minute, adăugând: "Nu pot ignora diviziunile profunde care s-au reflectat în alegerile legislative. Nu pot ignora suferința profundă a cetățenilor noștri. Totuși, nu este momentul să fim paralizaţi. Franța trebuie să fie guvernată într-un mod diferit, construind angajamente de un nou tip, cu claritate și respect reciproc".

Macron a încredințat guvernului său și grupurilor parlamentare sarcina urgentă de a începe dezlegarea eventualelor înțelegeri, totale sau parțiale, cu republicanii, socialiștii și ecologiştii. Fără a exclude extrema dreaptă și extrema stângă, dacă aceste forțe acceptă orice dialog.

Odată începută această sarcină urgentă, președintele francez a anunțat că, după summitul european, de joi și vineri, de la Bruxelles, va fi timpul să se apuce de lucru și să construiască un nou mod și metodă de guvernare pentru o Franță al cărei risc de paralizie îngrijorează şi restul Europei. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)