Spania acordă dreptul la șomaj pentru lucrătorii casnici. „Este un vot al demnității, care deschide o perioadă de drepturi depline pentru mii de femei”

Spania acordă dreptul la șomaj pentru lucrătorii casnici. „Este un vot al demnității, care deschide o perioadă de drepturi depline pentru mii de femei”Sursa: Twitter/ Yolanda Díaz

Plenul Congresului Deputaților din Spania aprobă un acord referitor la echivalarea drepturilor de muncă ale lucrătorilor casnici cu cele ale celorlalte categorii de lucrători. Astfel, româncele care lucrează în Spania ca „empleada del hogar” (femeie în casă) vor beneficia de șomaj, asemănător tuturor salariaților.

Această măsură legislativă a fost votată cu 341 de voturi „pentru”, o singură abținere și niciun vot „împotrivă”, fiind parte a ratificării Convenției 189 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), cea care face referire la extinderea drepturilor în ce privește lucrătorii casnici.

Spania acordă dreptul la șomaj pentru lucrătorii casnici

Prin acest acord votat de oficialii spanioli, lucrătorii casnici se vor bucura de drepturi egale cu ale celorlaltor angajați, fiind o măsură de îmbunătățile a legilor din domeniul șomajului. Yolanda Diaz, ministrul Muncii spaniol, alături de grupurile de femei casnice au salutat decizia chiar în fața Congresului Deputaților.

„Este un vot al demnității, care deschide o perioadă de drepturi depline pentru mii de femei. Femeile care, prin munca lor în casă și prin grija față de ceilalți, susțin progresul acestei țări”, spune ministrul spaniol.

Lucrătorii casnici din Spania, regim specific de Securitate Socială

Înainte de recunoașterea acestor drepturi, lucrătorii casnici nu beneficiau de indemnizația de șomaj, chestiune în legătură cu care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că este o măsură discriminatorie, astfel că Spania a fost nevoită să transpună Decizia europeană într-o lege națională.

De acum, angajarea lucrătorilor casnici se va face acordând prioritate contractelor scrise ale părților, acordul reglementând condițiile de repatriere a lucrătorilor casnici imigranți, dar și egalitatea de tratament prin comparație cu restul lucrătorilor.

Mai multe drepturi pentru lucrătorii casnici din Spania

Sunt reglementate și posibilitățile lucrătorilor de a încheia un acord cu angajatorul referitor la adresa de reședință, concediile de odihnă sau chestiuni legate de documentele de identitate și călătorie. Conform actului legistativ aprobat de oficialii spanioli, lucrătorii casnici ar trebui să primească salariu cel puțin o dată pe lună.

În mai 2022, Ministerul Securității Sociale spaniol transmitea că există cel puțin 378.178 persoane lucrători casnici, marea majoritate femei.

„Majoritatea lucrărorilor casnici români în Spania sunt femei. Pentru mine a venit târziu legea, dar mă bucur pentru cele care mai au mult până la pensie. Eu anul viitor, dacă Dumnezeu vrea, din 18 iunie voi fi pensionară”, spune o lucrătoare casnică româncă plecată în Spania, conform Ziarul Românesc.