Autoritățile spaniole sunt în alertă. Crește numărul de infectări cu variola maimuței. Ce măsuri se pregătesc la Madrid

Autoritățile spaniole sunt în alertă. Crește numărul de infectări cu variola maimuței. Ce măsuri se pregătesc la Madrid Variola maimuței. Sursa foto: trm.md

Autoritățile medicale din Spania au anunțat noi apariția unor cazuri noi de variola maimuței. Este vorba despre un număr de 25 de persoane infectate, care face ca numărul total al pacienților să crească la 84. Pe lângă aceste cazuri confirmate, spaniolii susțin că mai există alte 73 de suspiciuni.

Numărul cazurior de îmbolnăvire cu variola maimuței a crescut cu încă 25 în Spania, unul dintre focarele europene din care se răspândește infecția. Autorităţile sanitare au anunţat, joi, în data de 26 mai, apariția a alte 25 de noi cazuri de variola maimuţei. În aceste condiții, numărul total de infecții confirmate a ajuns la 84 în Spania, unul dintre focarele de infecţii, după cum relatează Reuters.

În plus, ministerul spaniol al Sănătăţii a mai precizat că pe lângă cazurile confirmate de infecție, medicii mai au în monitorizare alte 73 de cazuri suspecte.

În acest context, autoritățile sanitare spaniole și-au anunțat intenția de a achiziționa vaccinuri Imvanex şi antivirale Tecovirimat. Achiziția se va face în grup, la nivelul Uniunii Europene și are drept scop limitarea răspândirii viruslui, după cum a relatat ministrul spaniol al Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile de la Bruxelles pun la dispoziție vaccinuri

Autoritatea europeană în caz de urgenţă sanitară HERA (Health Emergency Response Authority – n. red.) va pune vaccinul la dispoziţia statelor membre ale Uniunii Europene. Dozele vor fi distribuite echitabil între statele membre dat fiind că există un stoc limitat la care nu are oricine acces.

Imvanex este produs de compania de biotehnologie Bavarian Nordic și este un vaccin de generaţia a 3-a autorizat în Europa din 2013. Produsul este recomandat în lupta contra variolei la adulţi.

În prezent nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor. Dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea contra variolei, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătății.

Sursa foto: Razva Valcaneantu/EEC

România cumpără 1.000 de vaccinuri

Și România și-a anunțat intenția de a achiziționa un număr de aproximativ 1.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, după ce mai multe state au luat măsuri pentru a restricționa răspândirea acestei boli. Belgia a introdus carantina obligatorie pentru pacienții infectați.

„E vorba de vaccinul împotriva variolei, imunizarea e încrucișată și pentru variolă și maimuță. Vaccinarea poate fi o soluție punctuală în cazul contacților informați în maxim 4 zile de la contactul infectant”, a declarat ministrul Rafila.

Variola maimuței se transmite prin fluide corporale, contact foarte apropiat și prelungit, prin stropi de transpirație ori prin purtarea hainelor celui contaminat. Până acum, cei mai mulți pacienți au fost bărbați care s-au declarat homosexuali sau bisexuali. În perioada de debut, variola și varicela pot fi ușor confundate.