Înălțarea Domnului. Ce e bine să puneți la geamuri în această zi ca să fiți feriți de boli și de rele

Înălțarea Domnului. Ce e bine să puneți la geamuri în această zi ca să fiți feriți de boli și de releÎnălţarea Domnului. Sursa: Arhiva EVZ

Credincioșii ortodocși sărbătoresc joi, 2 iunie, la 40 de zile după Paști, Înălțarea Domnului. Această zi mai este cunoscută și sub numele de Ispas, fiind o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le țin an de an.

Înălțarea Domnului marchează momentul în care Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Sfânta Scriptură descrie că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar, pe când îi binecuvanta, S-a înălţat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).

Conform tradiției, Ispas vine de la numele unui cioban, care, ascuns fiind pe după niște pietre, a fost martor al Înălțării Domnului, despre care avea să povestească mai apoi.

Înălțarea Domnului, o mare sărbătoare a creștinilor ortodocși

Ziua de Ispas mai este cunoscută și sub numele de Paștele Cailor, conform unei legende populare care spune că la nașterea Domnului, deși boii din grajdul lui Crăciun erau liniștiți și blânzi, caii au fost nărăvași. Drept pedeapsă, Maica Domnului a făurit ca aceste animale să nu fie niciodată sătule, cu excepția zilei de joi din cea de-a șasea săptămână de după Sărbătorile Pascale.

În anumite regiuni ale țării, există obiceiul ca în această zi să fie pomeniți cei morți. De Moșii de Ispas credincioșii ortodocși obișnuiesc să împartă pânie caldă, ceapă verde, brânză și rachiu, fiind, de altfel, ultima zi în care se mai vopsesc ouălele roșii.

La sate se obișnuiește ca după slujba religioasă din această zi, preoții și creștinii ortodocși să meargă pe câmp pentru a sfinți semănăturile și culeg diferite plante, printre care alunul, paltinul și leușteanul.

Leușteanul este folosit și pentru a fi pus la geamuri, căci tradiția spune că astfel casa va fi ferită de rele și boli. Tot de Înălțare, în unele zone se practică tăierea părului din vârful cozii vitelor, după care se îngroapă într-un furnicar, alături de urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.

Tradiții de Înălțarea Domnului

În această zi, creștinii adună flori de alun pentru sporul casei, iar gospodinele împart căni cu lapte dulce și păsat. Semănatul câmpului se fac până în ziua de Ispas, căci tradiția populară spune că după această zi pământul nu va mai fi roditor.

Pentru sănătatea fizică şi spirituală a membrilor familiei, în această zi nu se înstrăinează niciun obiect din casă și nici nu se împrumută bani, sare sau chibrituri, iar gospodarul care încalcă tradiţia populară va fi hulit, iar membrii familiei sale vor avea inima rea ca focul.

Tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri. Tot în această zi se împart azime calde pentru sufletele celor morți, care trebuie să aibă merinde la drum, conform tradițiilor vechi.

În această zi nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură, nu se împrumută bani și nici sarea nu se dă din casă, altfel relele își vor face apariția.