Guvernul României a modificat Codul Penal. S-a decis cum se va aplica regula prescripției speciale

Guvernul României a modificat Codul Penal. S-a decis cum se va aplica regula prescripției speciale Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul României a modificat Codul Penal. Toți politicienii sau marii oameni de afaceri trimiși în judecată de DNA au primit azi o mare lovitură. Aceștia sperau să scape de judecată invocând noua decizie a Curții Constituționale a României, cu privire la aplicarea regulilor prescripției generale și speciale, prin care a fost declarat neconstituțional întreg articolul 155 din Codul Penal.

Guvernul României a adoptat, luni, o ordonanță de urgență prin care s-a modificat Codul Penal. Astfel, Guvernul României a modificat prevererile articolului 155, alineat 1, din Codul Penal care se referă la prescripția faptelor penale.

„Articolul 155 va avea în aliniatul 1 conţinutul următor: cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură, cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului. Este o intervenţie punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanţelor”, a declarat Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ce înseamnă prescripția generală și cea specială

Pe înțelesul tuturor, aceste modificări îi vor ajuta pe judecătorii care judecă marile dosare de corupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vechiul articol 155 conținea două prevederi care se refereau la prescripția generală, stabilită la un număr de ani de la comiterea infracțiunii, și prescripția specială care este mult mai mare.

Aici este și cheia discuțiilor între profesioniști, deoarece termenele de prescriere, în cazul prescripției speciale sunt întrerupte, de exemplu, pentru comunicarea actelor de procedură penală. Iar aceste comunicări care pot dura chiar și luni de zile, se adaugă la termenele prescripției generale și în loc ca o infracțiune să fie prescrisă în zece ani, se pot ajunge la termene de 20 de ani. Prescripția generală nu poate depăși dublul termenului general, care diferă de la infracțiuni la infracțiuni.

Ministerul Justiției a susținut modificarea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a explicat faptul că modificarea legislativă a fost cerută de toți specialiștii în drept, fie ei judecători, procurori sau avocați.

Predoiu a mai spus că judecătorii de la Curtea Constituțională a României au solicitat ca prevederile acestui articol din Codul Penal să fie clarificate și să nu se mai lase loc la confuzii.

„Această intervenţie a fost susţinută şi de poziţia Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat şi care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenţia legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aş putea spune chiar devastator asupra multor anchete. Nu în ultimul rând, este o intervenţie care vizează protecţia cetăţeanului pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracţionalităţii de toate tipurile reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranţa cetăţeanului”, a transmis Cătălin Predoiu.