Statele din UE decid revizuirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei. Noul pachet de măsuri, agreat și de Ungaria
- Maria Miron
- 29 mai 2022, 14:45
Ambasadorii statelor membre Uniunii Europene au în vedere o reuniune duminică, 29 mai, în vederea propunerii unui nou pachet de sancțiuni economice pentru Rusia. Luni, oficialii europeni ar urma să se întâlnească în capitala Belgiei, pentru a aborda problematica petrolului rusesc, fiind așteptate revizuiri ale sancțiunilor, de dragul Ungariei, care nu se dezice de parteneriatul cu Rusia.
Dat fiind faptul că aplicarea sancțiunilor anterioare propuse împotriva Rusiei a stagnat, Uniunea Europeană are de gând să ajungă la un acord cu statul ungar, propunând un pachet de măsuri care să satisfacă țara în cauză, ce refuză să aplice măsurile punitive propuse de UE împotriva aliatului său din est.
UE revizuiește pachetul de sancțiuni, pentru a ajunge la un acord cu Ungaria
Astfel, Comisia Europeană a transmis statelor membre UE, sâmbătă, 28 mai, o propunere de revizuire a sancțiunilor, ce prevede eliminarea transporturilor petroliere realizate prin intermediul conductei Drujba, cea mai importantă sursă de import de țiței a Ungariei.
Din această cauză, membrii UE ar urma să elimine, în mod treptat, într-un termen de șase luni, importul maritim de țiței din Rusia, dar și de produse petroliere rafinate, cu un termen de aplicare de opt luni.
Transportul de țiței pe mare, reglementat în cadrul pachetului de sancțiuni
În acest fel, Ungaria ar dispune de mai mult timp la dispoziție pentru a pune în aplicare acordurile Uniunii privitoare la sancțiuni, pentru a nu-i fi lezate necesitățile energetice. Vizate de măsuri sunt și Slovacia și Cehia, state fără ieșire la mare.
Mai mult, Bulgaria ar urma să beneficieze de un termen de tranziție prelungit până în luna iunie ori decembrie 2024, în timp ce Croația ar obține o derogare, în cazul anumitor produse importate din Rusia. Mai mult, unele state din UE fac presiuni mari pentru a obține un acord, încheiat înainte ca oficialii europeni să se întâlnească la Bruxelles, luni, 30 mai 2022.
Sancțiunile trebuie aprobate de toate statele din Uniunea Europeană
Pentru a putea fi pus în aplicare, pachetul de sancțiuni al Uniunii ar trebui să fie aprobat de toate statele membre, însă o serie de țări se opun împărțirii sancțiunilor între livrările realizate pe cale maritimă sau prin conducte, pe motiv că le-ar afecta livrările în mod disproporționat, fiind o măsură inechitabilă la nivelul membrilor UE.
În 2021, Rusia livra spre Europa circa 720.000 de barili de țiței pe zi, prin conducta sa principală, în timp ce livrările pe cale maritimă erau de 1,57 milioane de barili pe zi, conform Știripesurse.ro.