Antony Blinken: Susține că cea mai mare amenințare a lumii este China

Antony Blinken: Susține că cea mai mare amenințare a lumii este China Sursa foto: Dreamstime.com

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat viziuni concurente pentru viitorul comunității internaționale: una centrată în jurul statului unipartid autoritar din ce în ce mai agresiv și expansiv al Chinei, iar alta ancorată de concepția președintelui Joe Biden despre un bastion al aliaților și partenerilor dedicați democrației, drepturile omului și „ordinii internaționale bazată pe reguli”.

Administrația Biden, a spus Blinken, și-a petrecut primul an de mandat lucrând pentru a-l asigura pe acesta din urmă. Într-un discurs la Universitatea George Washington, el a susținut că Washingtonul „a dezvoltat și implementat o strategie cuprinzătoare” față de Beijing „pentru a valorifica punctele noastre forte naționale și rețeaua noastră de neegalat de aliați și parteneri pentru a realiza viitorul pe care îl căutăm”.

„China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru”, a spus Blinken. „Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au susținut atât de mult din progresul lumii în ultimii 75 de ani.”

SUA vs. China

Afirmația lui Blinken despre o competiție existențială dintre SUA și China asupra viitorului sistemului internațional a rezonat pe Capitol Hill. „Trebuie să concurăm eficient cu China, deoarece devine din ce în ce mai clar că avem viziuni diferite – dacă lumea ar trebui să fie mai sigură pentru democrație sau autoritarism și dacă cei puternici îi pot intimida pe cei slabi”, a spus senatorul Jeff Merkley.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda perspectivelor lor divergente, Statele Unite și China vor „trebuie să aibă de-a face una cu cealaltă în viitorul apropiat”, a continuat Blinken. „De aceea, aceasta este una dintre cele mai complexe și mai importante relații pe care le avem în lume astăzi.”

Discursul lui Blinken a venit la câteva zile după ce Biden și-a încheiat prima călătorie în Asia în calitate de președinte, în timpul căreia a ajuns la un acord cu mai multe națiuni din Indo-Pacific pentru a participa la negocierile privind inițiativa sa economică în regiune.

Confruntarea diplomatică

Blinken a precizat că o bază cheie a strategiei administrației în China este crearea și consolidarea aliaților și parteneriatelor în Asia și nu numai, pentru a compensa influența tot mai mare a Chinei. Dar observatorii se întreabă dacă dezvoltarea parteneriatului internațional al Chinei îl depășește pe cel al SUA.

De asemenea, Biden a generat o atenție semnificativă în presă atunci când a declarat la Tokyo că Statele Unite vor interveni militar pentru a apăra Taiwan, dacă insula ar fi invadată de China. Acele comentarii ale lui Biden au marcat a treia astfel de afirmație de la preluarea mandatului, remarci care aparent au subminat politica de lungă durată a SUA de „ambiguitate strategică” față de Taiwan.

Blinken a petrecut mai mult de două minute din discursul său reiterând sprijinul SUA pentru Taiwan și condamnând ceea ce el a numit intimidarea militară „provocatoare” a Chinei asupra insulei autonome.

De asemenea, Biden a salutat liderii Asociației Națiunilor de Sud-Est la Casa Albă la începutul acestei luni pentru un summit special, prima întâlnire de acest gen care a avut loc la Washington, D.C. Confruntarea intensă a diplomației din Asia, culminată de discursul lui Blinken de joi, a subliniat eforturile continue ale administrației de a-și reorienta politica externă spre Indo-Pacific, potrivit Politico.