Lovitură pentru RCS-RDS. Decizia pe care ar putea să o ia Guvernul României

Lovitură pentru RCS-RDS. Decizia pe care ar putea să o ia Guvernul RomânieiRCS RDS rețea de telefonie. Sursa foto. rcs-rds

Un amendament depus de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu prevede că CNA poate dispune ca o companie, care deține o poziție semnificativă în cazul a două activități aflase în strânsă legătură, să renunțe la una dintre ele. Compania RCS&RDS ar putea fi direct afectată de această modificare și a comentat modificările proiectului de act normativ.

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, senator PSD a propus printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă să poată fi obligaţi, prin decizie a CNA, să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe.

Modificări pe ultima sută de metri

Proiectul de lege a fost inițiat pentru a armoniza legislația din România cu cea europeană, iar modificările au venit pe ultima sută de metri. Potrivit acewstor schimbări, un articol care ar afecta direct mai multe companii se referă la cazurile în care un operator de cablu care deţine o putere semnificativă pe o piaţă are putere semnificativă şi pe o altă piaţă aflată în strânsă legătură. În această situaţie CNA va putea emite o decizie prin care respectivul distribuitor de servicii prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice va fi obligat să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe, scrie ziare.com.

O astfel de prevedere ar putea viza inclusiv grupul DIGI | RCS & RDS, care deţine şi companie de cablu şi are şi divizie media, din care fac parte, printre altele, postul de televiziune Digi24 şi Digi Sport.

„Se consideră că un furnizor de servicii deţine o poziţie preponderentă în formarea opiniei publice, în cazul în care concentrarea proprietăţii sale depăşeşte 40% din piaţa serviciilor de retransmisie prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice. Determinarea concentrării proprietăţii se face prin luarea în considerare a numărului de abonaţi, conform datelor furnizate periodic de ANCOM, la solicitarea consiliului", conform unui alt amendament iniţiat de Romaşcanu.

Reacția RCS& RDS

Compania RCS&RDS a comentat amendamentul la Legea audiovizualului prin care marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV pot fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi.

„RCS & RDS este de părere că primordială este protejarea interesului României în domeniu, mai precis evitarea impunerii de sancţiuni din partea organismelor europene, sancţiuni ce pot veni pe fondul întârzierii adoptării acestor prevederi. Astfel, considerăm că este deosebit de important ca Proiectul de lege care se află acum în dezbaterea Senatului să fie adoptat cu celeritate, în forma iniţiatorului, mai precis în forma redactată de către Guvern.

Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe. Aşa cum am spus, un astfel de demers ar demonstra responsabilitate, astfel încât România nu ar risca sancţiuni severe şi plata unor importante sume de bani din bugetul de stat

Interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament ", a transmis compania, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News