Ucraina renunță la apărarea uzinei Azovstal din Mariupol. Cine a dat ordinul

Ucraina renunță la apărarea uzinei Azovstal din Mariupol. Cine a dat ordinul Sursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a anunțat că liderii militari au ordonat încetarea focului la uzina Azovstal din Mariupol. Guvernul din Ucraina a decis că „sănătatea soldaților din garnizoană” este mai importantă, cerându-le să înceteze lupta.

Luptătorii rămași la oțelăria Azovstal au luat decizia de a „proteja viața și sănătatea soldaților”. Apărătorii ucraineni de la combinatul siderurgic din orașul-port Mariupol au recunoscut că se predau.

Mai exact, comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, spune vineri, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

Conducerea militară de la vârf a emis un ordin de salvare a vieților și sănătății apărătorilor garnizoanei și de a înceta apărarea orașului”, a declarat vineri, comandantul regimentului „Azov”, Denis Prokopenko, într-un mesaj video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 1.900 de soldați ucraineni au fost deja luați prizonieri

Potrivit lui Prokopenko, civilii au fost evacuați din Azovstal, răniților li s-a oferit asistența necesară și au fost evacuați cu schimburi ulterioare și relocare pe teritoriul controlat de Ucraina. Prokopenko a mai spus că procesul de transfer al cadavrelor soldaților căzuți este în desfășurare. Potrivit surselor ruse, peste 1.900 de soldați ucraineni din oțelăria Azovstal au fost deja luați prizonieri.

Cu toate acestea, se spune că comandanții de garnizoană rămân în buncărele din fabrică. Se mai sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească fabrica în viitorul apropiat. În combinat s-ar mai afla câteva sute de luptători.

În ciuda luptelor grele, a luptei de apărare în timp ce eram încercuiți și a lipsei de aprovizionare, am continuat să reiterăm cele trei condiții cele mai importante pentru noi. Și anume, civilii, răniții și cei care au fost uciși în luptă.

Am reușit să evacuăm civilii, răniții au primit tratamentul medical necesar și am reușit să îi evacuăm pentru a fi schimbați și returnați în teritoriile controlate de Ucraina.

În ceea ce privește acei eroi căzuți la datorie, procesul este în curs de desfășurare. Și sper că, în viitorul apropiat, rudele și întreaga Ucraină îi vor putea înmormânta cu onoare, a mai spus Prokopenko.

Rusia confirmă: Soldaţi ucraineni s-au predat

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că aproape 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat de la uzina Azovstal.

În declarațiile transmise de presa de stat rusă, Șoigu a spus că „blocarea uzinei Azovstal continuă”. „Naționaliștii se predau în continuare. În acest moment, 1.908 oameni au depus armele”, a mai spus ministrul rus al Apărării.

Pe de altă parte, şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, și generalul de vârf al SUA, Mark Milley, au vorbit la telefon, potrivit Pentagonului și Ministerului Apărării al Rusiei. Este prima dată când au purtat discuții de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, informează news.sky.