Kim Jong-un își trimite oamenii la muncă în străinătate. Care e scopul acestei decizii fără precedent
- Dosofteea Lainici
- 18 mai 2022, 21:35
Coreea de Nord trimite mii de lucrători IT calificați din întreaga lume să se prezinte în alte țări și să obțină locuri de muncă – în principal pentru ca națiunea să poată genera fonduri pentru programul său de arme nucleare, au declarat luni agențiile americane.
Mulți dintre ei lucrează în China și Rusia, un număr mic fiind în Africa și Asia de Sud-Est, dar ar putea acum să caute locuri de muncă și în America de Nord, Europa, Asia de Est și în alte colțuri ale lumii, au declarat Departamentul de Stat și Trezorerie al SUA, dar și FBI.
Agențiile au spus că acești solicitanți de locuri de muncă s-ar putea prezenta ca telelucrători chinezi, japonezi, sud-coreeni, est-europeni sau americani și ar putea căuta contracte în țările mai bogate. „Acești lucrători IT profită de cerințele existente pentru competențe IT specifice, cum ar fi dezvoltarea de software și aplicații mobile, pentru a obține contracte de muncă independente de la clienți din întreaga lume”, se arată în aviz.
Fonduri pentru programul nuclear
Avizul a spus că unele dintre celelalte locuri de muncă căutate ar putea fi în domenii precum jocurile mobile, animația grafică, aplicațiile de întâlniri și construirea de platforme de criptomonede. Majoritatea banilor câștigați de muncitori merg direct către guvernul nord-coreean, iar cea mai mare parte din venituri sunt folosite pentru programele de dezvoltare a armelor din țară, au spus agențiile de stat americane.
„Guvernul nord-coreean reține până la 90% din salariile lucrătorilor din străinătate, ceea ce generează guvernului un venit anual de sute de milioane de dolari”, precizează consultantul. În unele cazuri, acești lucrători sunt supuși traficului de persoane, muncii forțate și orelor de lucru excesive sub supravegherea atentă a regimului liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Atenție la angajații nord-coreeni
Avizul spune că mulți dintre acești lucrători IT folosesc rețele private virtuale (VPN) pentru a-și ascunde identitățile în timp ce se conectează cu angajatorii, lucrează adesea de la distanță și preferă să comunice prin mesaje text în loc de apeluri video. A adăugat că aceștia falsifică adesea documente de identitate, cum ar fi permisele de conducere sau pașapoartele.
Agențiile americane au evidențiat câteva semnale roșii la care angajatorii pot fi atenți, cum ar fi atunci când un solicitant de locuri de muncă cere să-i fie plătit salariul printr-o monedă virtuală, refuză să participe la apeluri video sau când spune că nu poate primi articole de lucru precum un laptop la adresa pe care au indicat-o. „FBI încurajează companiile americane să raporteze activități suspecte, inclusiv orice activități suspectate de lucrători IT nord-coreean, birourilor locale de teren”, potrivit Business Insider.