Curs valutar, 12 mai. Euro și dolarul sunt în creșterel. Informații oficiale de la Banca Națională a României
- Ramona Rotaru
- 12 mai 2022, 13:19
Banca Națională a României (BNR) a anunțat cursul valutar pentru astăzi, 12 mai. Acesta este valabil pentru tranzacțiile din următoarele 24 de ore. Care este cotația zilei pentru aur, euro, dolar sau alte monede.
Banca Națională a României (BNR) a emis noul curs de schimb valutar pentru joi, 12 mai. Cotația euro pentru tranzacțiile din următoarele de 24 de ore este de 4,9480 lei. Dolarul este cotat la 4,7424 lei, iar gramul de aur a ajuns la 282,0529 lei
Miercuri, 11 mai, euro a fost cotat la 4, 9479 lei, iar dolarul la 4,6866 lei. Gramul de aur a ajuns la 278, 9182 lei.
Cursul valutar este valabil pentru tranzacțiile efectuate în următoarele 24 de ore de la emitere. Cursurile pieţei valutare sunt calculate de Banca Națională a României pe baza cotațiilor practicate de societățile bancare autorizate să efectueze operațiuni pe piața valutară.
Cotația prezentată de BNR nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile. Fiecare entitate prezentă pe piața valutară își stabilește propriul curs valutar, stabilit în funcție de anumite elemente.
Indicele ROBOR a ajuns la 5,5%
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 5,44%, în creștere față de miercuri, când indicele a atins 5,37%.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,59%.
Creșteri au fost înregistrate și în ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de un an. Joi, 12 mai, acesta a ajuns la 5,79%.
Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața, inflația și politica fiscală.
Românii se confruntă cu o situație economică destul de grea. Inflația a atins cea mai înaltă cotă din ultimii nouă ani, 13,8%, iar românii nu mai reușesc să facă față cheltuielilor. Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a vorbit despre situația financiară de la noi din țară, susținând că se așteaptă la o creștere de peste 15% a ratei inflației.
„Riscuri sunt multe. Nu știm ce face Putin. Cred că inflația va veni în jos. Depinde de foarte mulți factori”, a precizat reprezentatul BNR.