Breaking News. Dosarul Colectiv. Cristian Popescu - Piedone, condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Declarațiile fostului primar înainte de a se preda
- Ramona Rotaru
- 12 mai 2022, 14:36
Dosarul „Colectiv”. Curtea de Apel București a dat sentința definitivă. În acest dosar, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dup ce în primă instanță a primit opt ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Tragedia de la clubul Colectiv a dus la decesul a 64 de persoane. Celelalte sentințe din dosar.
UPDATE: Cristian Popescu-Piedone s-a predat după aflarea sentinței. Declarații surprinzătoare făcute înainte de a se preda. Fostul primar a amenințat că se va întoarce și nu va mai păstra doar pentru el secretele pe care le știe.
"Este crucea pe care Dumnezeu mi-a dat să o port. Astăzi, prin condamnarea mea, m-aş putea jertfi. Dacă aş putea să înviu cele 64 de victime, nu aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi în spatele paravanelor. Mă duc cu demnitate, onoare şi respect, dacă justiţia a considerat asta.
Trăim pe pământ, nu în ceruri. Mai devreme sau mai târziu, desecretizare şi multe alte lucruri vor ieşi la iveală. Voi continua să lupt în continuare.
Sunt vinovaţi şi nu sunt eu care să spun cine, dar Cristian Popescu Piedone, astăzi, cu patru ani condamnare cu executare, vă spune încă o dată, domnilor: Aş fi lăsat capul în jos. Nu. Îl ţin şi mai sus.
Mi-am făcut băgăjelul, era făcut. Mă voi duce și mă voi preda. Nu am fugit din țară așa cum s-a zis. Rolul primarului este să se ducă la pușcărie când deranjează.
(...) Voi pleca singur, nu am nevoie să plec însoțit. Închisoarea e pentru oameni, chiar dacă merg nevinovați. În clipa asta merg spre penitenciarul Rahova”, a declarat Cristian Popescu-Piedone înainte de a merge să se preda.
Știrea inițială: Curtea de Apel București a pronunțat joi, 12 mai, sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, tragedia în care și-au pierdut viața 64 de persoane. Cristian Popescu Piedone, la vremea respectivă primar al Sectorului 4, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Celelalte sentințe din Dosarul Colectiv
- Alin George Anastescu, patron al clubului Colectiv, a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
-Costin Mincu, patronul clubului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare
-Paul Gancea, un alt patron al clubului, 6 ani şi 4 luni
-Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni
-George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni
-Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.
Dosarul Colectiv
Ultimul termen al procesului a avut loc la finalul anului 2021, în decembrie, însă de atunci judecătorii au tot amânat pronunțarea sentinței definitive.
Avocații inculpaților au solicitat achitarea în acest dosar sau aplicarea unor pedepse mai blânde, susținând că judecătorii ar fi greșit când au decis trimiterea în judecată a clienților lor, dar și magistrații Tribunalului București, când au pronunțat pedepse cu executare în dosarul „Colectiv”.
În timp ce avocații încearcă să obțină pedepse cât mai mici pentru clienții lor, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege". De asemenea, ei au solicitat pedeapsa cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcționari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii, susținând că ordinea socială a fost "alterată" de corupție, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.
Dosarul „Colectiv” a ajuns la final
Procesul în dosarul „Colectiv” ar fi trebuit să se încheie încă din iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistrații Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpați. Această propunere a venit cu discuții aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, procurorul DNA și avocații victimelor. Aceștia din urmă au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
Cei doi judecători nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice, așa că s-a format un complet de divergență, prin includerea unui al treilea magistrat. Acesta a decis să înlăture aplicarea consecințelor deosebit de grave în cazul infracțiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzați o parte dintre inculpații din dosarul "Colectiv", printre care și Cristian Popescu-Piedone.
Sentințele date în primă instanță
- Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
- cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
- Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
- pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
- Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
- George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;
- Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;
- Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Cristian Popescu-Piedone, condamnat definitiv la patru ani de închisoare
Persoanele condamnate, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, au fost obligate să plătească daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. Ei trebuie să plătească și cheltuielile de spitalizare pentru persoanele decedate sau cele rănită, peste 8 milioane de lei.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".
Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".
Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a fost acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Sectorului 4. Infracțiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.