Garda de mediu a dat lovitura. Deșeuri din Statele Unite blocate în Portul Constanța. Ce au descoperit autoritățile

Garda de mediu a dat lovitura. Deșeuri din Statele Unite blocate în Portul Constanța. Ce au descoperit autoritățile Sursa foto: Politia de frontiera

Un container cu peste 14 tone de deșeuri, provenit din Statele Unite, a fost descoperit în Portul Constanța. În actele prezentate de importator, încărcătura figura ca fiind marfă second-hand ce urma să fie pusă în vânzare pe piața românească. În realitate, containerul conținea resturi textile, echipamente electronce distruse, mobilier uzat etc. După stabilirea situației de fapt, autoritățile românești au luat decizia de a returna aceste deșeuri în țara de proveniență.

Autoritățile române au descoperit, în Portul Constanța, o cantitate de peste 14 tone de deșeuri într-un container având ca adresă de proveniență Statele Unite. Este vorba despre articole textile, mobilier uzat şi echipamente electronice. Conform actelor de proveniență, aceste deșeuri urmau să fie puse în vânzare pe piața românească drept „mărfuri second hand”.  Aceste deșeuri proveneau din Statele Unite şi vor fi returnate în ţara de provenienţă.

Garda de Mediu Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, informații despre descoperirea pe care a făcut-o în containerul din port. Verificările au vizat un import de mărfuri second-hand dintr-un container sosit din Statele Unite în Portul Constanta.

Conform sursei vitate, în container se aflau 14.592 de kilograme de articole textile uzate (îmbrăcăminte şi încălţăminte), mobilier uzat, mâncare procesată şi echipamente electrice şi electronice uzate (computere şi proiectoare). În urma controlului, reprezentaţii Biroului Vamal, ANPC, Garda de Coastă şi Gărzii de Mediu au constatat neconcordanţe între starea mărfurilor şi documentele care au fost prezentate de importator.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte aflate în container nu erau sortate pe categorii, erau pătate sau murdare. Pentru importul echipamentelor electrice şi electronice uzate nu s-au prezentat documente care să ateste funcţionarea acestora. Urmare a concluziilor reprezentanţilor ANPC, respectiv «mărfurile second-hand nu pot fi puse pe piaţa din România», comisarii de la Garda Naţională de Mediu Constanţa au dispus interzicerea efectuării importului pentru mărfurile second-hand din container, acestea fiind considerate deşeuri”, se arată în comunicatul pe care l-a transmis Garda de Mediu.

deseuri Navodari Octavian Berceanu

Sursa foto: EVZ

România riscă să fie sufocată de deșeuri

Problema importurilor de deșeuri în România este îngrijorătoare. Țara este în pericol să intre în colaps din cauza cantității foarte mari de gunoaie cărora trebuie să le găsească un loc de depozitare.

Expertul de mediu Octavian Berceanu, fost Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a atras atenția în urmă cu câteva săptămâni că există un sistem mafiot care câștigă bani din preluarea și transportul deșeurilor.  Octavian Berceanu a arătat că țara noastră s-au transformat într-o adevărată „groapă de gunoi”, iar multe persoane interesate, „mafii”, câștigă bani frumoși din preluarea și depozitarea gunoaielor.

„Ar mai fi o problemă destul de aspră – cea a deşeurilor. În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor, iar asta e o evidenţă”, a declarat Octavian Berceanu.