EXCLUSIV. Se rupe idila UE - SUA? Discursul lui Macron e o declarație de război la adresa Americii (VIDEO)

EXCLUSIV. Se rupe idila UE - SUA? Discursul lui Macron e o declarație de război la adresa Americii (VIDEO) Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Maestrul Cristoiu a revenit în podcastul Evz-Play cu dezvăluiri și comentarii despre războiul din Ucraina. A pus un accent special pe declarațiile lui Macron legate de nevoia de reformare a sistemului de decizie la nivelul Uniunii Europene. Discursul său e unul istoric, crede reputatul jurnalist.

Reforma Uniunii Europene, care ar putea include modificarea tratatelor, a fost readusă în discuție de președintele francez Emmanuel Macron. Ideea e susținută de președinta Comisiei, dar a fost deja respinsă de 13 țări, printre care și România.

Schimbă Putin și Macron paradigma?

Invitat special în podcastul lui Robert Turcescu din studioul EVZ, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a făcut o afirmație surprinzătoare: Putin și Macron sunt liderii politici care ar putea schimba paradigma mondială.

Discursul lui Emmanuel Macron este o mostră de voință politică în direcția rescrierii politicii UE, apreciază cunoscutul jurnalist. Chestionat de moderator dacă intervenția președintelui francez va coincide cu „un act de voință al puterilor europene", Cristoiu a a comentat astfel: „Cele două proiecte ale lui Macron sunt de schimbare fundamentală a Uniunii Europene, din care facem parte și noi. Cu primul proiect cu confederația, Macron se detașează în liderul întregii Europe. Are obsesia că Europa trebuie să se constituie într-un bloc asemănător Statelor Unite, Rusiei și Chinei".

Ne puteți urmări și pe Google News
Emmanuel Macron are un mesaj dur pentru Vladimir Putin

Emmanuel Macron, Vladimir Putin, Rusia, sanctiuni, Ucraina, SUA, Crimeea

„Propune un fel de UE politică în care să intre uniunea economică"

Obiectivul cheie al liderului francez este să impună un alt model politic al blocului european, a completat invitatul. „El propune, deocamdată nu e prea clar, un fel de Uniune europeană politică în care să intre UE cu precădere economică din care să facă parte și Ucraina, Marea Britanie, jumătate din Rusia. El a mai agitat acest steag, Europa cu două viteze. Păstrăm un nucleu al UE și un înveliș politic din care facem parte și noi. Vom face parte și noi, Muntenegru și în interior un nucleu cu viteză mai mare, Franța, Italia, care a fost inițial".

În plus, jurnalistul a observat că discursul președintelui francez e unul vădit anti-american. „E cel mai antiamerican discurs al europenilor în plin război".

Capul plecat al policianului român

Invitatul a mai semnalat că politicienii români sunt „atât de slugarnici încât zic așa: nu ne pronunțăm, așteptăm să ne sune ce să zicem".

Un aspect important remarcat de moderatorul emisiunii a fost acela că noua stare a lucrurilor în politica externă va produce o ruptură și în România: pe de o parte USR, dar și Dacian Cioloș care îl susțin pe Macron, pe de altă parte se află Iohannis, Ciucă și liberalii, care sunt în mod evident de partea americanilor.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro