Cum s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina. Declarații de ultimă oră de la Emmanuel Macron: Pacea nu se va construi cu umilirea Rusiei

Cum s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina. Declarații de ultimă oră de la Emmanuel Macron: Pacea nu se va construi cu umilirea RusieiSursa foto: Twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că pentru a obține un acord de pace în ceea ce privește războiul din Ucraina, Rusia nu trebuie umilită. El a descris discursul lui Putin cu ocazia zilei de 9 mai ca unul războinic și de intimidare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără „umilirea“ Rusiei, transmite AFP.

„Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia (...) Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea“, a afirmat Macron într-o conferinţă de presă la Parlamentul European.

Potrivit sursei citate, în discursul susţinut în legislativul european, înainte de conferința de presă, Emmanuel Macron a declarat că, „atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noile echilibre de securitate fără a ceda vreodată tentaţiei nici de umilire, nici de spirit de revanşă. Pentru că ele au devastat deja prea mult, în trecut, drumurile păcii“.

Prin această ultimă declarație, președintele Franței a făcut referire la Tratatul de la Versailles încheiat după Primul Război Mondial şi marcat de „umilirea“ Germaniei.

Discurs războinic al lui Putin

Emmanuel Macron a condamnat însă din nou invazia Rusiei în Ucraina. „De acum încolo, europenii trebuie să facă totul pentru ca Ucraina să poată rezista şi ca Rusia să nu învingă niciodată, dar şi pentru a păstra pacea pe restul continentului european şi a evita orice escaladare cu Moscova“, a mai spus președintele Franței.

Emmanuel Macron a comentat și modul în care ziua de 9 mai a fost sărbătorită din Europa și în Rusia. „La Moscova a fost o voinţă de demonstraţie de forţă, de intimidare şi un discurs hotărât războinic al preşedintelui rus Vladimir Putin, în vreme ce, la Strasbourg, a fost asocierea de cetăţeni, de parlamentari naţionali şi europeni pentru a gândi viitorul' Europei“, a comentat Emanuel Macron.

Negocieri eșuate

Între timp, negocierile între Kiev  și Moscova au ajuns într-un impas. Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. De cealaltă partel Ucraina a cerut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană.

O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.

Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.