Mişcare revoluţionară în România! Vestea pe care o aştepta toată lumea: Putem deveni independenţi din punct de vedere energetic

Mişcare revoluţionară în România! Vestea pe care o aştepta toată lumea: Putem deveni independenţi din punct de vedere energetic Sursă: Guvernul României

Șeful Agenției pentru Energie Nucleară, o organizație care cuprinde 33 de state din întreaga lume și în care România este membră de șapte ani, este de părere că țara noastră are toate șansele să devină independentă din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, statul român se pregătește să construiască facilități nucleare suplimentare și să instaleze și noi tehnologii avansate, iar potrivit lui William Magwood, demersurile vor fi finalizate cu succes.

Cu toate că industria nucleară a fost caracterizată de stabilitate în perioada acestor zeci de ani de zile, iar din punct de vedere tehnologic nu au avut loc foarte multe schimbări, „acum suntem în fața unei explozii de inovație cum n-am mai văzut de mulți ani”, a susținut șeful Agenției pentru Energie Nucleară. Omenirea întreagă este martoră a celei mai interesant faze de dezvoltare din ultimele cinci, șase decenii din acest punct de vedere.

„Sunt antreprenori și oficiali în toată lumea care și-au dedicat întreaga pasiune pentru a vedea emisiile de CO2 reduse radical în mod rapid. Am vorbit, de fapt, cu câțiva dintre acești oameni care mi-au spus că s-au implicat în această industrie pentru a salva lumea, atât de important cred că este domeniul. Și tot ei cred că aceste noi tehnologii nucleare ne vor ajuta împreună cu sistemele regenerabile și alte tehnologii chiar să salvăm lumea, să reducem efectiv emisiile de dioxid de carbon suficient de rapid cât să atingem țintele propuse de climatologi”, a spus William Magwood.

Importanța independenței energetice în vreme de război

Energia nucleară este mult mai sigură acum decât a fost vreodată, industria având parte de îmbunătățiri după mai multe accidente care au avut loc în trecut, astfel încât oamenii nu trebuie să se îngrijoreze. Noile tehnologii utilizate în acest domeniu sporesc, de asemenea, securitatea, aspect extrem de important având în vedere situația energetică actuală.

„Cred că ceea ce învățăm despre energie ca urmare a războiului din Ucraina este că securitatea energetică este extrem de importantă. Abilitatea de a te asigura că țara ta poate ține lumina aprinsă, casele încălzite, indiferent de evenimentele geopolitice... Am învățat că nu te poți baza întrutotul pe resurse de la alții, așa că energia nucleară este răspunsul pentru toate aceste probleme, instalațiile nucleare nu necesită importuri permanente de gaz, cărbune sau alte resurse, pot opera independent pentru o lungă perioadă de timp, și oferă stabilitate întregului sistem energetic”, a explicat șeful Agenției pentru Energie Nucleară, într-un interviu oferit PRO TV.

Autoritățile naționale se pregătesc să construiască facilități nucleare

Potrivit ultimelor analize realizate de reprezentanții organizației amintite, România este bine poziționată în domeniul nuclear și urmează să aibă succes în demersurile pe care vrea să le realizeze cu scopul de a deveni independentă energetic.

„România este membră a Agenției pentru Energie Nucleară de șapte ani deja, cred, timpul zboară, a trecut ceva! Am avut o colaborare foarte bună cu experții români, cu universitățile, cu studenții. România este un loc extraordinar, pentru că e una dintre țările care are în vedere nu doar să mai construiască alte facilități nucleare, dar să instaleze și aceste noi tehnologii avansate. Asta mi se pare extraordinar și cred că România este bine poziționată și va avea succes”, a susținut William Magwood, explicând ulterior că noua tehnologie va înlocui rapid combustibilul fosil.

România, în frunte în competiția pentru reactoarele nucleare mici?

Centralele pe cărbune și gaz din întreaga lume ar putea să fie substituite pe măsură ce statele accelerează procesul de decarbonizare. Unele tehnologii vor înlocui cărbunele și în procesele chimice, unde este nevoie de căldură pentru a asigura anumite producții, precum cea a oțelului, a explicat șeful Agenției pentru Energie Nucleară.

„Cum spuneam, este inovație pură! Este foarte captivant. Ce aș vrea să subliniez este că aceste instalații inovative se bazează pe tehnologii cu apă-ușoară a cărei funcționalitate a fost foarte bine dovedită și înțeleasă așa că nu este un proiect științific. Vorbim de inginerie de înaltă clasă, de lecții învățate din trecut și aplicate în aceste noi realizări pentru a le face mai sigure, mai rentabile din punct de vedere al costurilor, așa că primele care vor fi disponibile pe piață se vor baza pe aceste tehnologii dar în viitor, evident că acestea se vor îmbunătăți”, a spus William Magwood.

Prima țară care va dispune de reactoare nucleare mici va fi Canada, în opinia șefului Agenției pentru Energie Nucleară, deoarece autoritățile de acolo au cel mai organizat program comercial din acest punct de vedere.

„De asemenea, Statele Unite sunt de asemenea foarte aproape, va fi de altfel o cursă între Canada și SUA, mai sunt alte câteva țări în această competiție și cred că și România este foarte aproape de fruntași, așa că vom vedea...”, s-a exprimat șeful Agenției pentru Energie Nucleară, William Magwood.

Ne puteți urmări și pe Google News