Vladimir Putin, lovitură la care nu se aștepta. Nu și-a mai putut ascunde averea. Italia a luat decizia rapid

Vladimir Putin, lovitură la care nu se aștepta. Nu și-a mai putut ascunde averea. Italia a luat decizia rapid Sursă: Twitter

Autoritățile italiene au ordonat confiscarea unui super-iaht în valoare de 700 de milioane de dolari pe care rapoartele mass-media și activiștii l-au asociat cu președintele rus Vladimir Putin. Ministerul de Finanțe din Italia a informat, în legătură cu proprietarul ambarcațiunii, că acesta are legături cu „elemente proeminente ale guvernului rus” și cu persoane care au fost afectate de sancțiunile Uniunii Europene.

Italia a ordonat confiscarea unui iaht de 700 de milioane de dolari, suspectat că ar fi deținut de președintele rus Vladimir Putin. Potrivit ultimelor informații transmise de către Ministerul italian de Finanțe, investigațiile poliției au indicat faptul că proprietarul ambarcațiunii are legături cu „elemente proeminente ale guvernului rus” și cu persoane care au fost afectate de sancțiunile Uniunii Europene.

Un iaht de 700 milioane de dolari a fost confiscat de Italia

Nava Scheherazade, de 140 de metri, a fost supusă unor reparații în portul italian Marina di Carrara, în apropiere de orașul balnear Massa, în ultimele șase luni. Dar activitatea recentă a sugerat că echipajul iahtului s-ar putea pregăti să navigheze în largul mării. Proprietatea lui Scheherazade a făcut obiectul unei anchete a poliției financiare din Italia.

Înainte de ultima comandă, o sursă apropiată poliției italiene a declarat pentru AFP că „nu este întotdeauna ușor să atribui proprietatea” unui iaht.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nava, construită de firma germană Luerssen în 2020, are două platforme pentru elicoptere, o piscină și o sală de cinema, potrivit site-ului SuperYachtFan.

Ambarcațiunea ar fi proprietatea președintelui Vladimir Putin

Pe 21 martie, echipa politicianului rus de opoziție încarcerat Aleksei Navalny, aflat în închisoare, a publicat detalii despre super-iaht, despre care suspectează că îi aparține lui Vladimir Putin.

Echipa a transmis, într-un videoclip publicat pe YouTube, că toți membrii echipajului, cu excepția căpitanului, de pe Scheherazade sunt cetățeni ruși, iar mulți dintre ei sunt angajați ai Serviciului Federal de Protecție, agenția responsabilă de securitatea personală a lui Vladimir Putin.

Invazia Rusiei de pe 24 februarie în Ucraina și războiul care a urmat au declanșat mai multe runde de sancțiuni paralizante din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a multor alte țări aliate împotriva Rusiei, a lui Vladimir Putin și a multor companii și oligarhi miliardari din jurul său.

Ca parte a sancțiunilor, mai multe națiuni - inclusiv Statele Unite, Spania, Franța și Italia - au confiscat iahturi despre care se crede că sunt deținute de oligarhii ruși vizați, ceea ce i-a determinat pe unii ruși bogați să navigheze cu navele lor în locuri considerate sigure față de sancțiunile occidentale, cum ar fi Turcia.

Occidentul refuză să protejeze „criminalii”

Cel mai recent, la 5 mai, autoritățile din Fiji au confiscat un super-iaht deținut de ruși în baza unui mandat american, ca parte a sancțiunilor impuse de Washington Moscovei pentru invazia neprovocată a Ucrainei.

Confiscarea a avut loc la două zile după ce Înalta Curte din Suva a declarat că a acordat ordinul de confiscare a super-iahtului Amadea, în valoare de 300 de milioane de dolari, despre care autoritățile americane spun că este deținut de oligarhul rus Suleiman Kerimov.

„Această hotărâre ar trebui să arate clar că nu există nicio ascunzătoare pentru bunurile persoanelor care încalcă legile americane. Și nu există niciun loc de ascundere pentru bunurile criminalilor”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit unui comunicat de presă emis pe data de 5 mai.