România testează avionul care poate aduce ploaia. Anul 2022 va fi unul dintre cei mai secetoși din istorie

România testează avionul care poate aduce ploaia. Anul 2022 va fi unul dintre cei mai secetoși din istorieSursa foto: Arhiva EVZ

România a testat un avion care poate ajuta la creșterea cantității de precipitații în zonele secetoase. Un astfel de aparat costă 8 milioane de euro. Țara noastră se confruntă cu o secetă severă în unele zone, deoarece a plouat foarte puțin în ultimele șapte luni.

România testează un avion special care poate aduce ploaia și care ar putea ajuta enorm culturile agricole din zonele secetoase. Un astfel de aparat de zbor costă 8 milioane de euro. România va cumpăra mai multe astfel de avioane cu ajutorul fondurilor ce vor sosi în țara noastră prin PNRR.

Teste încurajatoare

România a intrat în a treia etapă de testare a unui program experimental care are ca scop creşterea sau uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul României. Programul acoperă 3,8 milioane de hectare de culturi agricole. Intervenţiile vor fi efectuate utilizând metoda aviaţiei, aparatele fiind echipate cu torţe pirotehnice glaciogene şi higroscopice, precum şi cartuşe ejectabile, scrie adevărul.ro.

„Primul experiment de stimulare a precipitaţiilor a fost în zona Dobrogea, unde am crescut precipitaţiile de la 0.1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat. Experimentul din zona Moldovei este cel de acum, în colaborare internaţională, prin care am primit două avioane din Bulgaria. Avem fondurile necesare pentru studiile de fezabilitate, pentru a înfiinţa cele doua unităţi de creştere a precipitaţiilor.

Putem folosi această tehnică în mod deosebit pentru creştere a precipitaţiilor, dar şi pentru a combate fenomenul de grindină din zonele aglomerate, în care avem interdicţie de a lansa rachete. Racheta nu poate fi lansată oriunde. De aceea, vrem să venim cu această nouă tehnologie”, a declarat Gheorghe Florescu, preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, potrivit sursei citate.

Experții spun că este optimă o creștere cu 10-15% a precipitațiilor și că un astfel de experiemnt nu provoacă probleme agricultorilor și nici nu împrăștie norii.

Sursa:adevarul.ro

2022, unul dintre cei mai secetoși ani

Anul 2002 se anunță a fi unul secetos. A plouat de două ori mai puțin decât era necesar de la începutul anului agricol în curs, adică în ultimele șapte luni. Culturile de grâu, secară sau rapiță suferă deja din cauza lipsei apei. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea soarelui.

România se confruntă cu o secetă pedologică, potrivit meteorologului Elena Mateescu, directoarea Institutului Național de Meteorologie. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.

„Cele mai grave situații sunt în Moldova și în Bărăgan. Aici, avem secetă pedologică extremă. Valoarea precipătațiilor este de 239l/mp căzuți în decurs de 7 luni“, a declarat Elena Mateescu pentru Europa Liberă.

Valoare optimă este de 500-600 l/mp pentru perioada de 7 luni de la debutul anului agricol curent.