Boala gravă care afectează milioane de oameni! Îi pune la pământ pur şi simplu. Ce o poate declanșa și cum îi putem împiedica evoluția

Boala gravă care afectează milioane de oameni! Îi pune la pământ pur şi simplu. Ce o poate declanșa și cum îi putem împiedica evoluțiaDepresie. Sursa foto: 153665971 © motortion | Dreamstime.com

Depresia este boala care afectează peste 280 de milioane de oameni. Din păcate, traiul zilnic și viața cotidiană de astăzi sunt elemente extrem de importante, care duc la creșterea numărul cazurilor. Este o boală care creează fiori și poate avansa extrem de tare dacă nu este tratată la timp.

Depresia este o boală extrem de gravă, care poate fi provocată de lucruri banale sau de evenimente nefericite care ne-au afectat. Acest termen se poate folosi pentru o stare de rău sau chiar în cazul unei astenii. De asemenea, poate fi determinată de decesul unei persoane dragi, de o traumă sau de un șoc puternic. Nu vorbim neapărat despre o singură cauză. Mai multe evenimente din viață sau traiul stresant de zi cu zi de poate duce spre depresie.

Oricare ar fi cauzele, depresia este una dintre cele mai comune afecțiuni ale acestui secol. Ea afectează peste 5% din adulți la nivel mondial, însă începe să fie extrem de prezentă și în rândul adolescenților.

Pandemia recentă prin care am trecut la nivel mondial a fost și ea un factor extrem de important, care a dus la instalarea unei noi afecțiuni, numită de specialiști Long-COVID.  Această afecțiune presupune simptome persistente care pot implica mai multe sisteme organice ale corpului uman.

Simptomele de ordin psihic sunt și ele încadrate în afecțiunea Long-COVID. Aceastea se prezintă prin schimbări bruște ale dispoziției, dificultăți de gândire, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire sau chiar sindrom de stres post-traumatic. Un studiu prezintă faptul că pacienții care suferă de Long-Covid raportează depresie și anxietate pe termen lung pe care nu le-au avut înainte de a se infecta. În cazurile mai grave, pacienții care au fost infectați prezintă psihoze sau chiar comportament suicidar, scrie CNN.

Specialiștii au demonstrat prin studii faptul că virusul este asociat cu modificări fizice ale creierului și asta poate fi ceea ce cauzează unele dintre aceste probleme.

Psihozele sunt cele mai grave efecte ale afecțiunii Long-COVID. Pacienții se prezintă cu halucinații auditive sau vizuale ori deziluzii. Psihoza pe fond depresiv precupune gânduri negative ale bolnavului, cu ar fi ”nu ești bun”, ”nu ești iubit”, ”nu ai rost”.

Când este cazul să consulți un medic și cum abordăm o persoană care suferă de depresie

De cele mai multe ori, pacienții nu prezintă simptome exterioare. Totul este o luptă interioară, însă apropiații pot observa izolarea, petrecerea unui timp îndelungat în pat, schimbarea dispoziției sau probleme de comunicare. În astfel de cazuri, specialiștii recomandă să încercați să comunicați cu persoana în cauză.

Intervenția și diagnosticul specialistului poate fi privită cu reticentă de pacient. Din păcate, chiar dacă există tratament pentru această boală atât pentru formele ușoare sau grave de depresie, în unele cazuri povestea se termină tragic, cu suicid.

Dacă observi că o persoană apropiată ție are un comportament neobișnuit, trebuie să încerci să comunici cu aceasta. În cazul în care nu este chiar dispus la comunicare, încearcă să intervii în rutina sa, pentru a nu îl lăsa să se scufunde și mai mult în starea de depresie. Dacă umorul nu funcționează pentru a-i ridica moralul, încearcă alte activități care îi plăceau în trecut. Fă-le mâncare sau pune muzica lor preferată.

Când sănătatea mintală este afectată, orice mică activitate simplă poate părea o „piatră de moară”. Dacă tu sau cineva apropiat ție se simte așa, încearcă să îl scoți din casă. O plimbare poate face minuni.

Ne puteți urmări și pe Google News